Νέα
  • ΓΔ: 793.97 -1.46%
  • Τζίρος: 35,11 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γ. Γεωργαντάς: Δεν υπάρχει ζήτημα επάρκειας στα ράφια - Τι ισχύει για σιτηρά και ηλιέλαιο

«Δεν υπάρχει ζήτημα επάρκειας στα ράφια για τη χώρα μας λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία», διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100.3, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως «αν και το 30-35% από το μαλακό σιτάρι το παίρνουμε από την Ουκρανία και την Ρωσία, υπάρχουν εναλλακτικές αγορές, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Γερμανία και ο Καναδάς που μπορούν να καλύψουν το κενό».

Ο ίδιος επισήμανε πως «την μεγαλύτερη ποσότητα η χώρα μας την προμηθεύεται από την Βουλγαρία» και ανέφερε ότι «στο σκληρό σιτάρι η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια, ενώ στο μαλακό σιτάρι η χώρα μας χρειάζεται μια εισαγωγή περίπου 800-900 χιλιάδων τόνων το χρόνο».

«Εικονική η έλλειψη στο ηλιέλαιο»

Όσον αφορά το ηλιέλαιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για εικονική έλλειψη, εξηγώντας ότι κάποιοι έκαναν μια άσκοπη αποθεματοποίηση, κυρίως οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εστίαση κι ενώ υπήρχε μια κανονική προμήθεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, πήραν μεγάλες ποσότητες, οπότε προληπτικά τα σούπερ μάρκετ έβαλαν έναν περιορισμό, δηλαδή τα 5 λίτρα την ημέρα.

«Γι' αυτό και το ηλιέλαιο είναι ανάμεσα στα προϊόντα που ζητήσαμε να απογραφούν οι ποσότητες, γιατί κανείς δεν μπορεί, αν βρει μια ευκαιρία, να κερδοσκοπήσει», τόνισε ο κ. Γεωργαντά και υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν νέες εκτάσεις και να καλιεργηθεί το ηλιοτρόπιο. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ