Νέα
  • ΓΔ: 1365.48 +0.60%
  • Τζίρος: 118,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Covid free... καλοκαίρι και για τους ανεμβολίαστους - Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, με την άρση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Αρχή γενομένης από αύριο Παρασκευή, ημέρα όπου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, η χώρα επιστρέφει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς. Τα κρούσματα παραμένουν αυξημένα, ωστόσο δεν υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, ενώ και η βελτίωση του καιρού θα βοηθήσει περαιτέρω στην αποσυμφόρηση.  

Η ημερομηνία ορόσημο είναι η 1η Μαΐου, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» άρσης των μέτρων κατά  του Covid-19. Πάσχα θα γιορτάσουμε με τα υπάρχοντα μέτρα, ωστόσο από την Πρωτομαγιά, αλλάζει άρδην το σκηνικό.

Τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από την 1η Μαΐου

Από την 1η Μαΐου σταματά η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για πρόσβαση σε όλους τους χώρους, είτε κλειστούς, είτε ανοιχτούς. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση διενέργειας τεστ, για τους ανεμβολίαστους. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Την 1η Μαΐου 2022 καταργούνται επίσης τα τακτικά self test στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς την διενέργεια self test.

Επίσης, από την Πρωτομαγιά ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας, ενώ από 1η Μαΐου ως τις 31 Αυγούστου 2022 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Που παραμένουν οι μάσκες

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους παραμένει υποχρεωτική έως τις 31 Μαΐου. Από την 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρέωσή της. 

Ο υπουργός, συγκεκριμένα, τόνισε ότι: «Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ» τόνισε ακολούθως.

Το πιθιανότερο είναι να παραμέινουν υποχρεωτικές οι μάσκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, αλλά και σε ταξί
ακτοπλοϊκές μετακινήσεις (κλειστοί χώροι στα πλοία), τρένα, λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Σημειώνεται ότι όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης. 

Τέλος όσον αφορά το Πάσχα, θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα, ενώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, συστήνεται η χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους.
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ