Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΡΑΕ: Καταιγίδα παραπόνων από τους καταναλωτές για τους φουσκωμένους λογαριασμούς

Πηγή: Ευρωκίνηση

Κατακόρυφα αυξήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο οι «καταγγελίες» των καταναλωτών, για τους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στην πλατφόρμα υποβολής παραπόνων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Στην πλατφόρμα MyRAE, που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνολικά τα αιτήματα έως τις 8 Μαΐου ανήλθαν σε 5.457, σύμφωνα με όσα είπε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος της Αρχής, Αθανάσιος Δαγούμας. Ειδικά τον Απρίλιο τα παράπονα εκτοξεύτηκαν σε 1.819. Περίπου εννέα στα 10 αιτήματα των καταναλωτών αφορούν στην ηλεκτρική ενέργεια. 

Να σημειωθεί πως η MyRAE μεταβιβάζει τα αιτήματα των καταναλωτών στις εταιρείες και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το περιεχόμενο τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής, για τις 8 Μαΐου το 65% των αιτημάτων αφορούσε προμηθευτές ενέργειας, το 28% συνδυαστικά παρόχους και Διαχειριστές και το 7% μόνο Διαχειριστές.

Περίπου 9 στα 10 αιτήματα των καταναλωτών αφορούν στην ηλεκτρική ενέργεια. Συγκεκριμένα το 89% αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ μικρό ποσοστό των παραπόνων αφορά στο φυσικό αέριο (περίπου 10%) και μόλις 1% συνδυασμό φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. 

Οι τέσσερις κατηγορίες με τον υψηλότερο αριθμό αιτημάτων:

  1. Αμφισβήτηση χρεώσεων: 1234 αιτήματα
  2. Ρήτρες αναπροσαρμογής: 560 αιτήματα
  3. Όρους σύμβασης: 637 αιτήματα
  4. Ανεπαρκή ενημέρωση για τιμές και χρεώσεις: 327 αιτήματα

 

Η πλειοψηφία των αιτημάτων έχει απαντηθεί: στο σύνολό τους, το 51% έχει απαντηθεί, το 32% βρίσκεται σε εκκρεμότητα και το 17% έχει απορριφθεί

Ο πρόεδρος της Αρχής έκανε επίσης γνωστό ότι σε προμηθευτές που παραβαίνουν τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εκτός από την επιβολή κυρώσεων, προχωρά και στη διαδικασία υποχρέωσής τους και για επιστροφή χρημάτων στους πελάτες τους.

Ο κ. Δαγούμας επισήμανε ότι η Αρχή δεν έχει αρμοδιότητα για την επίλυση αστικών διαφορών μεταξύ καταναλωτών και Προμηθευτών/Διαχειριστών, ενώ υπογράμμισε ότι οι πιο πολλές Ρυθμιστικές Αρχές στην Ευρώπη (π.χ. OFGEM, CRE) δεν δέχονται καν παράπονα, αλλά παραπέμπουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή.
«Στη ΡΑΕ θεωρήσαμε ότι η αυτοματοποίηση υποβολής παραπόνων και η εποπτεία τους βελτιώνει την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και το ρυθμιστικό έργο της Αρχής» υπογράμμισε.

Ενεργειακός Διαμεσολαβητής για επίλυση διαφορών

Τέλος, ο πρόεδρος της ΡΑΕ προανήγγειλε τη λειτουργία του θεσμού του ενεργειακού διαμεσολαβητή, ο οποίος θα αναλαμβάνει εκτός από την καταγγελία του καταναλωτή και τη διαμεσολάβηση για την εξεύρεση λύσης με τον πάροχο. «Σε περίπτωση που ένας καταναλωτής δεν ικανοποιηθεί από την απάντηση του Προμηθευτή/Διαχειριστή σε ένα παράπονο, τότε πρακτικά έχει 2 επιλογές:

  • Καταγγελία στη ΡΑΕ για θέματα όμως αμιγώς ρυθμιστικά π.χ. παραβίαση άρθρου του Κώδικα Προμήθειας (όχι αστικών διαφορών)
  • Διευθέτηση αστικής διαφοράς σε δικαστήρια/διαμεσολάβηση Διερευνούμε τη θεσμοθέτηση Ενεργειακού Διαμεσολαβητή υπό την αιγίδα της ΡΑΕ, όπου ένας Καταναλωτής θα μπορεί (χωρίς κόστος) να προσφύγει για επίλυση διαφορά
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ