Νέα
  • ΓΔ: 796.86 -1.09%
  • Τζίρος: 24,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευλογιά των πιθήκων: Για ποιες κατηγορίες πολιτών εξετάζει εμβολιασμό η Εθνική Επιτροπή

H ευλογιά των πιθήκων, που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, θα βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open TV,  όπως και στην περίπτωση του κορονοϊού έτσι και με το συγκεκριμένο λοιμώδες μεταδοτικό νόσημα που βρίσκεται στο προσκήνιο, κάθε χώρα θα χαράξει τη δική της εμβολιαστική πολιτική.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι πολύ πιθανόν, ακόμη και σήμερα που συνεδριάζει η Επιτροπή να τεθεί το θέμα του εμβολιασμού «προς συζήτηση και ενημέρωση σε αρχικό στάδιο».  

Κατά τις ίδιες πηγές, στο τραπέζι της Επιτροπής είναι ο ενδεχόμενος εμβολιασμός - σε περίπτωση που χρειαστεί - για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Θα μπορούσε, δηλαδή, να χρειαστεί εμβολιασμός για τους κτηνίατρους, για ερευνητές που εργάζονται σε συγκεκριμένα εργαστήρια και είναι πιθανό να έρθουν σε επαφή με τον ιό αλλά και για τις επαφές κρούσματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει εμβόλιο κατά της ευλογιάς, εγκεκριμένο και στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Λινού: Η Ελλάδα να προμηθευτεί εμβόλια από τις ΗΠΑ

Για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία μίλησε στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Όπως είπε, αυτή την στιγμή δεν πρόκειται για επιδημία αλλά για κρούσματα σε πάρα πολλές χώρες και τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή και σύνεση. 

Η κ. Λινού σημείωσε ότι επικρατεί ανησυχία γιατί είναι μια νόσος ενδημική σε αφρικανικές χώρες και τώρα παρουσιάζεται σε χώρες που δεν υπήρχαν κρούσματα.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την κ. Λινού, μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι έχει αλλάξει το κλίμα, όπως και η σχέση μας με την άγρια ζωή. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι δεν είναι ευλογιά των πιθήκων αλλά ευλογιά των τρωκτικών, η οποία πέρασε στους πίθηκους.

Σημείωσε ακόμα ότι πλέον ερχόμαστε σε επαφή με περισσότερα ζώα, καθώς και με «παράξενο εμπόριο» κάτι που βοήθησε η νόσος να περάσει και στον άνθρωπο.

Ανέφερε ακόμα πως το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων δεν έχει αλλάξει, λόγω κορονοϊού, αλλά επαφές με νοσούντες και με ζώα έφεραν τα κρούσματα, ενώ τόνισε ότι πριν το 2000 οι ειδικοί ανησυχούσαν για επανεμφάνιση τέτοιων νοσημάτων.

Σχετικά με το εμβόλιο της ευλογιάς που γινόταν μέχρι το 1980 η κ. Λινού είπε πως προστατεύει όσους το έχουν κάνει και κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Όπως είπε «δεν έχουμε πλήρη ανοσία αλλά φαίνεται ότι προστατεύει» και πρόσθεσε ότι θα ήταν φρόνιμο η Ελλάδα να προμηθευτεί εμβόλια από τις ΗΠΑ.

ECDC: Τι συνιστά στις κυβερνήσεις - Τι πρέπει να κάνουμε αν μολυνθούμε

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η στενή σωματική επαφή συνιστάται επίσης μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.

Μεταξύ 15 και 23 Μαΐου έχουν αναφερθεί συνολικά 85 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία). Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω της στενής επαφής του βλεννογόνου ή του μη ανέπαφου δέρματος με μολυσματικό υλικό από τις βλάβες ή μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.

«Οι περισσότερες από τις τρέχουσες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα και για τον ευρύτερο πληθυσμό, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, 'Αντρεα Αμόν.

«Ωστόσο, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω της στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή», συμπλήρωσε.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως τα παιδιά μικρής ηλικίας, οι έγκυες, και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την ακριβή εκτίμηση του επιπέδου νοσηρότητας και θνητότητας.

Εάν συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και ο ιός εξαπλωθεί σε πληθυσμό ζώων, υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των αρχών δημόσιας υγείας του ανθρώπου και των κτηνιατρικών αρχών για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου στην άγρια ζωή.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ