Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στη Γλυφάδα: Εντολή εκκένωσης στην Ανω Βούλα

Φωτιά στη Βούλα
Φωτιά στη Βούλα / Πηγή: Eurokinissi

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά σε Βούλα και Βάρη, η οποία ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα το μεσημέρι του Σαββάτου, από το τέρμα της οδού Μετσόβου στους πρόποδες του Υμηττού. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι επί ποδός, για το ενδεχόμενο τυχόν αναζωπυρώσεων μέσα στη νύχτα.

Για προληπτικούς λόγους, στην εκκένωση ενός γηροκομείου στη Βούλα, του Παιδικού Χωριού SOS αλλά και τεσσάρων οικισμών στη Βάρη προχώρησε η Πυροσβεστική το απόγευμα του Σαββάτου. Συγκεκριμένα, εκκενώθηκαν οι περιοχές Νέα Κάλυμνος, Εξοχή, Χέρωμα και Δίλοφο στη Βάρη, ενώ το γηροκομείο φιλοξενεί 100 άτομα. Αργά το βράδυ του Σαββάτου, πάντως, οι κάτοικοι επέστρεψαν στις εστίες τους (πλην των κατοίκων στο Χέρωμα), καθώς η φωτιά δεν τις απειλούσε, όπως έγινε και στο γηροκομείο, αλλά και στο Παιδικό Χωριό SOS.  

Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN και είπε ότι κάηκαν τέσσερα σπίτια στο Πανόραμα Βούλας, άλλα 16 έχουν υποστεί ζημιές, ενώ έχουν καεί και αυτοκίνητα, με τις αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και το μέτωπο πλέον να έχει κατεύθυνση προς Βάρη.

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

Οι κάτοικοι της περιοχής αναμένεται να ζήσουν μια νύχτα αγωνίας, καθώς ναι μεν η φωτιά είναι σε ύφεση, αλλά υπάρχει ακόμα ενεργό μέτωπο προς τη Βάρης-Κορωπίου, και ενώ τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει να επιχειρούν λόγω σκότους.

Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, που ενισχύθηκαν με δυνάμεις από την Πελοπόννησο, την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα. Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία 250 αστυνομικούς με 25 μοτοσικλέτες και 10 περιπολικά. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πολλοί εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Βούλας η Τροχαία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις εξής οδούς:

  • Στην οδό Λάμπτρων από το ύψος της λεωφόρου Ευελπίδων.
  • Στην οδό Νυμφών από το ύψος της συμβολής της με την οδό Λάμπτρων έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Α. Παπανδρέου.

Νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου είχε γίνει εισήγηση από τον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, υποστράτηγο Παναγιώτη Νιάφα, να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι από την Άνω Βούλα. Αστυνομικοί κινήθηκαν πόρτα πόρτα στην περιοχή καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Ο δημοσιογράφος του ethnos.gr Κώστας Ασημακόπουλος βρέθηκε στο Πανόραμα Βούλας, σε σημείο αναπνοής από το μέτωπο της φωτιάς και μετέδωσε όλες τις εξελίξεις από το σημείο:

 

Λίγο μετά τις 16:20 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής μήνυμα από το 112. «Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα, εκκενώστε τώρα προς Πλατεία Άλσους, Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην άνω Βούλα», αναφέρει το μήνυμα από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. 

 

Κάτοικος στην Άνω Βούλα στη μάχη της πυρόσβεσης
Κάτοικος στην Άνω Βούλα στη μάχη της πυρόσβεσης / Πηγή: Eurokinissi

Όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής, ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας ανέφερε νωρίτερα ότι ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, με τον Διαχειριστή πάντως να διαψεύδει τέτοιο ενδεχόμενο.

Για τη διερεύνηση των αιτίων έχει σταλεί στο σημείο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που άρχισε ήδη την συλλογή στοιχείων.

Kωνσταντάτος: Πολύ δύσκολη η κατάσταση

Στο σημείο έσπευσε από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δεν βοηθάει ο αέρας. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, με δυσκολία αναπνέουμε. Δυστυχώς η φωτιά κινείται προς το Πανόραμα και τώρα ο δήμαρχος της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ζήτησε εκκένωση».

Ο κ. Κωνσταντάτος είπε ακόμη: «Η φωτιά ξεκίνησε από περιοχή της Άνω Γλυφάδας, όπου δυστυχώς δεν έχει γίνει καθαρισμός. Δίνουμε μάχη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές, για να την περιορίσουμε και να μην φτάσει σε σπίτια. Είναι η τρίτη φωτιά μέσα σε 20 ημέρες. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημάρχους από όλες τις περιοχές, που έχουν στείλει ενισχύσεις κι αυτό δείχνει την αλληλεγγύη που υπάρχει. Είναι δύσκολη η κατάσταση αυτή τη στιγμή».

Άνοιξε σχολείο στη Βούλα για τη φιλοξενία των κατοίκων του Πανοράματος

Την εντολή να ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους. Η φωτιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι από την Άνω Γλυφάδα, έχει μπει στο Πανόραμα της Άνω Βούλας, όπου είχε δοθεί έγκαιρα εντολή εκκένωσης, ενώ στάλθηκε και μήνυμα με την υπηρεσία του 112.

Ο άνεμος είναι ισχυρός και ήδη έχουν καεί άλση και παρκάκια μέσα στο Πανόραμα, υπάρχουν φθορές εξωτερικά σε σπίτια και σ' ένα εξ αυτών η φωτιά μπήκε και στο εσωτερικό του, με την Πυροσβεστική να σπεύδει για την κατάσβεση και για να μην επεκταθεί στις γύρω κατοικίες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ