Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Μ. Γκάγκα: Ανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη - Νέο μοντέλο Υγειονομικής Φροντίδας

Στον ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη που μελετά το υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο συνέδριο του ygeiamou με τίτλο: "Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή".

Η κ. Γκάγκα, τόνισε τη σημασία και το ρόλο του προσωπικού γιατρού, σημειώνοντας ότι για την επιτυχία του μέτρου πρέπει να εξηγήσουμε στους ασθενείς τα οφέλη που θα έχουν με την εγγραφή τους σε προσωπικό γιατρό.

Η αναπληρώτρια υπουργός , επισήμανε ότι σήμερα ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος είναι ο σχεδιασμός κάθε νοσοκομείου. Αυτό αλλάζει είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι ο σχεδιασμός θα είναι πλέον κεντρικός, ώστε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες προς όφελος του πολίτη. Τόνισε επίσης ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα επείγοντα τα οποία όπως είπε , θέλουμε να είναι παντού και το "ταξίδι" του ασθενούς από τα επείγοντα μέχρι τις τριτοβάθμιες υπηρεσίες να γίνεται χωρίς ταλαιπωρία

Η διαδικασία των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ( ΠΦΥ) θα πάρει χρόνο, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο για σημαντική αλλαγή που θα φανεί από το επόμενο έτος.

Η συζήτηση για το νέο μοντέλο προϋποθέτει μια καλή διάγνωση των νέων αναγκών και ανάδειξη των νέων προκλήσεων που έχουν προκύψει, ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής, Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Ξανθό προϋποθέτει νέους πόρους και σήμερα, σημείωσε , υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα. Η προτεραιότητα είπε, δεν είναι οι υποδομές, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει να πάμε σε μεγάλη παρέμβαση αλλιώς θα διαχειριζόμαστε μια πλήρη υποστελέχωση, πρόσθεσε.

Σχετικά με τις αλλαγές στον προσωπικό γιατρό ο κ. Ξανθός μίλησε για τάση των κυβερνήσεων να εγκαταλείπουν τις προηγούμενες και να φέρνουν τις αλλαγές στο δικό τους πρότυπο. Αυτό συνέβη και με την μεταρρύθμιση που βρισκόταν σε εξέλιξη για τον οικογενειακό γιατρό. "Τώρα η κυβέρνηση το φέρνει αλλάζοντας τίτλο με τον προσωπικό γιατρό".

Σε μήνυμά του ο Ανάργυρος Μαριόλης, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το Σύστημα Υγείας με βάση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Για γερασμένο ΕΣΥ έκανε λόγο ο Σπύρος Αδαμόπουλος, Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου, ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», Ειδικός Γραμματέας ΔΣ Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Μίλησε για προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης αλλά και για κενό στην εκπαίδευση των νέων γιατρών, όπου όπως είπε πρέπει να δοθεί έμφαση.

Για ανισότητες στο σύστημα μίλησε από την πλευρά του ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, λέγοντας ότι στον βαθμό ανικανοποίητων αναγκών η Ελλάδα είναι η δεύτερη χειρότερη χώρα μετά την Εσθονία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ