Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 6 στις 10 γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση

Γυναίκα / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους δήλωσαν πως έχουν υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης πάνω από 6 στις 10 γυναίκες. Την ίδια ώρα, σχεδόν 9 στους 10 (87%) άνδρες και γυναίκες θεωρούν πολύ έως εξαιρετικά δύσκολο να δικαιωθεί μια γυναίκα – θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Εν τω μεταξύ, η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών, το 74%, θεωρεί ότι πλέον βρισκόμαστε κοντά στην ποινικοποίηση του φλερτ.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης της PRORATA S.A σε πανελλαδικό δείγμα 1.115 ατόμων την περίοδο 22 – 24 Ιανουαρίου. Δηλαδή, μετά τις αποκαλύψεις της δύο φορές χρυσής ολυμπιονίκη μας στην Ιστιοπλοΐα Σοφίας Μπεκατώρου.

Τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνουν τα όρια της ανεκτικότητας απέναντι στα φαινόμενα παρενόχλησης και κακοποίησης που σχετίζονται με το φύλο, ενώ επιβεβαιώνουν την σχετικά πιο διευρυμένη ανοχή των ανδρών απέναντι σε αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, το 65% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης με τους χώρους εργασίας (58%) και τα περιστατικά στον δρόμο να αποτελούν τα πιο συνηθισμένα μέρη στα οποία βιώνονται οι επιθέσεις.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δηλώνουν πως κατά την άποψη τους ο κύριος λόγος για τον οποίο μια γυναίκα καταγγέλλει δημόσια ένα περιστατικό παρενόχλησης ή κακοποίησης είναι ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Παράλληλα, οι ερωτώμενοι συμμερίζονται με τρόπο καθολικό (87%) την άποψη ότι δεν είναι καθόλου εύκολο ή όχι ιδιαίτερα εύκολο να δικαιωθεί μια γυναίκα που έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.

Ωστόσο, εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το εύρημα που αποτυπώνει το εύρος της νομιμοποίησης της άποψης ότι «με το να θεωρούμε ότι τα πάντα πλέον αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να οδηγηθούμε σε ‘‘ποινικοποίηση’’ του φλερτ». Πιο συγκεκριμένα, ενώ στον συνολικό πληθυσμό μόλις το 41% συμφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη και το 57% διαφωνεί. Η συγκεκριμένη αντίληψη είναι σημαντικά πιο δημοφιλής μεταξύ των ανδρών, οι οποίοι σε αντίθεση με τις γυναίκες τείνουν σε ποσοστό 58% να την συμμερίζονται.

Τέλος, σε σχέση με διάφορες συμπεριφορές ανδρών που συχνά αποτελούν ενέργειες παρενόχλησης, ως «δημοφιλέστερες» καταγράφονται το σχόλιο κάποιου ατόμου με το οποίο δεν έχουν υπάρξει ερωτικές επαφές και στο οποίο εμπεριέχονται σεξουαλικοί υπαινιγμοί, καθώς και το επίμονο κοίταγμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Αντίθετα, η πλειοψηφία των γυναικών δεν προσλαμβάνει το σφύριγμα στο δρόμο ή το κλείσιμο του ματιού ως σεξουαλική παρενόχληση. Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σημαντική μερίδα γυναικών απαντάει πως το αν είναι ή δεν είναι παρενόχληση το κάθε ένα από τα παραπάνω εξαρτάται και από την περίσταση.

Δείτε τα συμπεράσματα της έρευνας ΕΔΩ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ