Νέα
  • ΓΔ: 1422.7 +0.36%
  • Τζίρος: 50,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ασφάλιση αυτοκινήτου: Αποφύγετε τις παγίδες και βρείτε το καλύτερο πρόγραμμα

Πηγή: Eurokinissi

Η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική εδώ 5 δεκαετίες. Ομως η σωστή ασφάλιση αυτοκινήτου αποτελεί μία επιλογή που θα βοηθήσει τον ιδιοκτήτη του να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Η αύξηση της κίνησης στους δρόμους ή η περιπλοκότητα των ατυχημάτων έχουν δημιουργήσει την ανάγκη της επιλογής της καλύτερης δυνατής ασφάλισης ώστε όταν συμβεί το ατύχημα ο ιδιοκτήτης να μην είναι εκτεθειμένος.

Γι αυτό και χρειάζεται προσεκτική μελέτη των εναλλακτικών δυνατών επιλογών, κάτι που στο www.gowise.gr γίνεται εύκολα και γρήγορα. Ασφάλεια οχήματος online, γρήγορα και εύκολα, με σύγκριση έως 27 ασφαλιστικών εταιρειών και με εγγύηση χαμηλότερης τιμής.  

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι ασφαλίσεις αυτοκινήτου ήταν το μόνο αγαθό (υπηρεσία) στην Ελλάδα η αξία της οποίας μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 50% τα τελευταία 10 χρόνια.

Αντίθετα η μεσοσταθμική αξία αυτοκινήτων μεσαίας κατηγορίας αυξήθηκε τουλάχιστον 30% τα τελευταία 10 χρόνια. Άρα η ασφάλιση αυτοκινήτου πέρα από την υποχρεωτικότητά της θα πρέπει να εκλαμβάνεται και ως μία ευκαιρία προστασίας έναντι των αυξανόμενων ζημιών.

1. Το οικονομικό κριτήριο επιλογής

Τα τελευταία 20 χρόνια, η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι επικεντρωμένη στην προσφορά φθηνών ασφαλίστρων. Ο μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οδήγησαν στη μεγάλη μείωση ασφαλίστρων (μέχρι 50% όπως αναφέραμε ανωτέρω). Όμως το κριτήριο του φθηνού ασφαλίστρου δεν είναι πάντοτε το σωστό κριτήριο.

Θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να εστιάσει στο τι καλύψεις μπορεί να του προσφέρει το ασφαλιστήριο και γενικότερα στην ποιότητα των υπηρεσιών. «Το φθηνότερο δεν είναι πάντα το καλύτερο» όταν φτάσει η ώρα της ζημιάς και της αποζημίωσης.

2. Υπηρεσίες

«Η ασφάλιση αυτοκινήτου δοκιμάζεται στην ώρα της ζημιάς». Εκεί θα φανεί εάν η ασφάλιση είναι σωστή. Από τις καλύψεις που μπορεί να έχει, την ταχύτητα αποκατάστασης της ζημιάς, την ταχύτητα της αποζημίωσης. Όσο λιγότερο ασχοληθεί ο ιδιοκτήτης με την αποκατάσταση της ζημιάς του αυτοκινήτου, τόσο σημαίνει ότι η ασφάλισή του ήταν η σωστή.

3. Γρήγορη εξυπηρέτηση

Η ουσία στην σωστή ασφάλιση είναι η σωστή εξυπηρέτηση. Δεν έχει καμία σημασία να πληρώσει ο ασφαλισμένος λιγότερα χρήματα αγοράζοντας την ασφάλιση όταν σε κάποιο μελλοντικό ατύχημα θα μείνει εκτεθειμένος στον δρόμο ή θα περιμένει ώρες στα τηλέφωνα προκειμένου να συνεννοηθεί για την υπόθεσή του.

Η έννοια της σωστής ασφάλισης μετατοπίζεται από το κόστος προς την ποιότητα υπηρεσιών.

4. Καλύψεις

Οι παρεχόμενες καλύψεις έχουν μεγάλη σημασία σε ένα σωστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Γενικότερα ισχύει ο κανόνας ότι όσες περισσότερες καλύψεις υπάρχουν τόσο περισσότερο ανεβαίνει το κόστος. Γι’ αυτό ο ενδιαφερόμενος (ασφαλιζόμενος) θα πρέπει να λάβει πολλές παραμέτρους υπόψιν του κάτι που καθιστά μια επίσκεψη στο www.gowise.gr επιβεβλημένη:  

  • Αξία αυτοκινήτου

Η αξία αυτοκινήτου είναι καθοριστική στην επιλογή του ασφαλιστηρίου. Γενικότερα στην ασφαλιστική αγορά ισχύει ο άτυπος κανόνας ότι μία πλήρης ασφάλιση αυτοκινήτου θα πρέπει να ανέρχεται σε ετησιοποιημένο ασφάλιστρο ύψους 20% της αξίας του αυτοκινήτου σε διάστημα 10 ετών.

  • Μείωση αξίας αυτοκινήτου

Πάγια πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών είναι να προσφέρουν ασφάλιση πάνω στην αναπροσαρμοσμένη αξία του οχήματος. Δηλαδή ένα αυτοκίνητο που αγοράζεται 20.000 ευρώ μειώνει την αξία του κατά περίπου 10% τον χρόνο μέχρι να φτάσει στο ελάχιστο υπολογιζόμενο επίπεδο που ποτέ δεν θα είναι μηδενικό. Η ασφάλιση θα πρέπει να προσαρμόζεται κάθε χρόνο στην πραγματική αξία αυτοκινήτου.

  • Παροχή οδικής βοηθείας

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί κάποιος που έχει πάθει ατύχημα θα είναι η άμεση καταγραφή της ζημιάς και η παροχή οδικής βοηθείας. Είναι από τις υπηρεσίες που ουσιαστικά ανταποδίδουν άμεσα την αξία της ασφάλισης

  • Χρήση αυτοκινήτου

Η χρήση του αυτοκινήτου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή ασφαλιστήριου συμβολαίου. Ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται ως δεύτερο ή τρίτο μέσα σε μία οικογένεια, ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες στο εξοχικό σαφέστατα έχουν διαφορετική ασφάλιση απ’ ότι κάποιο όχημα που κινείται καθημερινά στους δρόμους. Οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν διαφορετικά πακέτα ασφάλισης για διαφορετικές χρήσεις.

Υπάρχουν πλέον μηνιαίες και τριμηνιαίες ασφαλίσεις για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται για μικρό διάστημα, υπάρχουν ασφαλίσεις ανάλογα με τον τόπο (περιοχές με λίγα ατυχήματα έχουν μικρότερα ασφάλιστρα), επαγγελματικά οχήματα έχουν διαφορετική τιμολόγηση

  • Εκπτώσεις

Αρκετές εταιρείες διαμορφώνουν διαφοροποιημένα τιμολόγια ανάλογα με το επάγγελμα (δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί) ή άλλες εταιρείες προσφέρουν ευκαιρίες πληρωμών σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω πιστωτικής κάρτας ή επιβραβεύουν την παραμονή του ασφαλισμένου για πολλά έτη στην εταιρεία. Επίσης οι περισσότερες ασφαλιστικές προσφέρουν συνδυασμένες καλύψεις (cross sales) ή φθηνότερα ασφάλιστρα αυτοκινήτου εάν αυτό συνδυαστεί

  • Η μεγάλη σημασία των διαμεσολαβητών

Καθοριστικό ρόλο στην επιλογή μιας σωστής ασφάλισης παίζει και η παρουσία των διαμεσολαβητών, δηλαδή των συνεργατών της εταιρείας που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της επικράτειας. Οι επαγγελματίες ασφαλιστές πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να οδηγήσουν τον ασφαλισμένο στην καλύτερη δυνατή επιλογή ασφάλισης, θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν σε μεγάλο βαθμό το «τρέξιμο» μετά το ατύχημα.

  • Ψηφιακές υποδομές

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ασφαλιστικών εταιρειών είναι πολύ μεγάλος τα τελευταία χρόνια. Ο ενδιαφερόμενος πελάτης μπορεί μέσω της τεχνολογίας να κινηθεί σε όλο το φάσμα της ασφάλισης. Από την τιμολόγηση του ασφαλιστηρίου (να μάθει δηλαδή πόσο κάνει ένα ασφαλιστήριο), την αγορά του και την πληρωμή του μέχρι τη δήλωση ζημιάς, την παροχή βοηθείας και την αποζημίωση οι περισσότερες εργασίες γίνονται μέσα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα τάμπλετ ή ένα κινητό τηλέφωνο.

https://www.gowise.gr

Σε κάθε περίπτωση η ταχύτερη και ασφαλής επιλογή είναι το www.gowise.gr, για να συγκρίνετε άμεσα τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες, με ανταγωνιστικές τιμές, να μειώσετε το κόστος σας και να βγείτε κερδισμένοι. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ