Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εξοικονόμηση ενέργειας: Ποιες ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα

Πηγή: Pexels

Καθώς το κόστος διαβίωσης αυξάνεται και οι λογαριασμοί φυσικού αερίου και ρεύματος εκτοξεύονται, οι πολίτεςι αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων. 

Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, μίλησε στην ΕΡΤ, για τις οικιακές συσκευές που καταναλώνουν ρεύμα καθώς και τα μικρά μυστικά που μπορούν να περιορίσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

«Είμαστε θετικοί στην εξοικονόμηση της ενέργειας, αλλά όχι στην υποβάθμιση της ζωής μας» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης αναφορικά με την κουλτούρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Η αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών βρίσκεται πρώτη στη λίστα των ενεργειών που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά 15%. Σύμφωνα με τον ειδικό «η συντήρηση όλων των ηλεκτρικών συσκευών είναι το νούμερο ένα που πρέπει να κάνουμε. Ενδεικτικά ένας μη συντηρημένος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αυξάνει την κατανάλωση κατά 30 – 40%.

Ποιες είναι οι πιο ενεργοβόρες συσκευές.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απαρίθμησε τις συσκευές που αυξάνουν τους λογαριασμούς ρεύματος με τον θερμοσίφωνα, τον φούρνο και το αερόθερμο να είναι αρνητικοί πρωταθλητές.

Ο ίδιος συνέστησε να αφήσουμε τις άσχημες συνήθειες του παρελθόντος και να προσέχουμε να μην αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση stand by (τηλεοράσεις, υπολογιστές) και τους φορτιστές στη πρίζα.

«Θα πρέπει να κλείνουμε τις συσκευές από το διακόπτη ή να τις βγάζουμε από τη πρίζα. Δεν αρκεί να τις κλείνουμε με το τηλεχειριστήριο» εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσουμε 15 κιλοβατώρες το μήνα.

Κλείνουμε λοιπόν όλες αυτές τις συσκευές «βαμπίρ», όπως ονομάζονται όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και να τις βγάζουμε από την πρίζα όταν πηγαίνουμε για ύπνο.

Γιατί οι συσκευές αυτές καταναλώνουν ενέργεια όταν είναι απενεργοποιημένες;

Οι φορτιστές τηλεφώνων καταναλώνουν ενέργεια όταν είναι συνδεδεμένοι στην πρίζα,  ακόμη και αν δεν φορτίζουν το κινητό σας τηλέφωνο. Όπως γράφει το ertnews.gr, oι συσκευές αυτές έχουν μικρούς μετασχηματιστές στο εσωτερικό τους που χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες ενέργειας όσο είναι συνδεδεμένοι στην πρίζα.

Όπως αναφέρει το BBC, η έρευνα της British Gas έδειξε ότι τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο δαπανούν 2,2 δισ. λίρες ετησίως όταν αφήνουν αυτές τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής. Αυτό ισοδυναμεί με 147 λίρες ετησίως για το μέσο νοικοκυριό – το ισοδύναμο των χρεώσεων ηλεκτρικού ρεύματος δύο μηνών.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ