Νέα
  • ΓΔ: 1456.2 +0.64%
  • Τζίρος: 77,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωβαρόμετρο: 7 στους 10 Ελληνες δεν αθλούνται - Προτιμούν την καθιστική ζωή

Γυμναστική / Πηγή: Holmes Place Greece
Γυμναστική / Πηγή: Holmes Place Greece

Σχεδόν 7 στους 10 πολίτες στην Ελλάδα δεν ασκούνται ή δεν αθλούνται ποτέ σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες σε οκτώ χώρες δηλώνουν ότι δεν κάνουν κανένα άθλημα και δεν ασκούνται ποτέ, με τα υψηλότερα επίπεδα να καταγράφει η Πορτογαλία (73%), η Ελλάδα (68%) και η Πολωνία (65%).

Συνολικά στην ΕΕ, το 45% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι δεν ασκείται ποτέ ή δεν αθλείται. Αντίθετα, το 38% το κάνει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και το 6% πέντε φορές την εβδομάδα ή περισσότερες.

Το ποσοστό στην ΕΕ από το 2009 έχει αυξηθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες (από 39% σε 45%). Οι ερωτηθέντες στη Φινλανδία (71%), το Λουξεμβούργο (63%), την Ολλανδία (60%) τη Δανία και τη Σουηδία (59% και στις δύο χώρες) εμφανίζεται ότι είναι οι πιο πιθανό να ασκούνται ή να αθλούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του πέμπτου Ευρωβαρόμετρου που είναι αφιερωμένο στον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση, η έρευνα δείχνει ότι το 38% των Ευρωπαίων ασχολείται με κάποιο άθλημα ή κάνει γυμναστική τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ το 17 % αθλείται λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Επί του παρόντος, οι Ευρωπαίοι, σε ποσοστό έως και 45%, δεν κάνουν ποτέ γυμναστική ούτε συμμετέχουν σε σωματική άσκηση. Μολονότι τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν μια σταθεροποίηση σε σύγκριση με το Ευρωβαρόμετρο του 2017, είναι σαφές ότι η συνεχής προώθηση του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης εξακολουθεί να είναι απολύτως αναγκαία. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 οι μισοί Ευρωπαίοι μείωσαν τη σωματική τους άσκηση ή τη σταμάτησαν εντελώς.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε σχετικά:

«Ο αθλητισμός από μόνος του δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματά μας, αλλά, πέραν των πολύ προφανών οφελών για την υγεία μας, έχει και μια μοναδική δυνατότητα να μας συνδέει μεταξύ μας και να μας δίνει την αίσθηση ότι ανήκουμε σε μια κοινότητα. Ο αθλητισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση συνεκτικών κοινωνιών, που είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Οι πρωτοβουλίες μας έχουν ήδη επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά το σημερινό Ευρωβαρόμετρο μάς δείχνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βρίσκουμε νέους τρόπους για να παρακινήσουμε τους Ευρωπαίους στη σωματική άσκηση.»

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά:

«Τα αποτελέσματα που παρουσιάζουμε σήμερα δείχνουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση της σωματικής άσκησης, του υγιεινού τρόπου ζωής και των παγκόσμιων αξιών —από την ισότητα των φύλων μέχρι τη συμπεριληπτικότητα— μέσω του αθλητισμού.Έχουμε ήδη δρομολογήσει ορισμένες πολύτιμες πρωτοβουλίες για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να είναι πιο δραστήριοι, και μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, η οποία θα ξεκινήσει στο τέλος αυτής της εβδομάδας με εκδηλώσεις και δράσεις σε κάθε γωνιά της Ευρώπης! Σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και εταίρους από την ευρωπαϊκή αθλητική οικογένεια —από αθλητές μέχρι προπονητές και συνοικιακούς συλλόγους— και με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους σ' αυτό το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, θα χρησιμοποιήσουμε και πάλι την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού για να παρακινήσουμε κάθε Ευρωπαίο και κάθε Ευρωπαία στη σωματική άσκηση.»

Οι ερωτηθέντες ηλικίας 15-24 ετών σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ εκείνων που κάνουν γυμναστική ή ασχολούνται με κάποιο άθλημα σχετικά τακτικά (54 %). Το ποσοστό αυτό μειώνεται με την ηλικία: από 42 % για την ηλικιακή ομάδα των 25-39 ετών, σε 32 % για τα άτομα 40-54 ετών και σε 21 % για τα άτομα 55 ετών και άνω. Συνολικά, το Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι οι ερωτηθέντες που κάνουν τακτικά σωματική άσκηση για ψυχαγωγικούς ή μη αθλητικούς σκοπούς δεν αποτελούν την πλειοψηφία σε κανένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, το κύριο εμπόδιο για την άσκηση είναι πρωτίστως η έλλειψη χρόνου και δευτερευόντως η έλλειψη κινήτρου ή απλώς η έλλειψη ενδιαφέροντος για την άθληση. Σαν απάντηση, η εκστρατεία HealthyLifeStyle4All της Επιτροπής θα συνεχίσει να ευαισθητοποιεί σχετικά με τη σημασία που έχει ο δραστήριος και υγιεινός τρόπος ζωής για όλες τις γενιές και τις κοινωνικές ομάδες.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ο κύριος λόγος της σωματικής άσκησης είναι η βελτίωση της υγείας, και μετά η επιθυμία βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και η χαλάρωση. Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, η Επιτροπή προωθεί τα οφέλη της άθλησης για τη σωματική και την ψυχική ευεξία. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους να αθλούνται σε υπαίθριους χώρους, κάτι που υποστηρίζεται από τις προσπάθειες της Επιτροπής για πιο πράσινο και βιώσιμο αθλητισμό και σωματική άσκηση. Στο πλαίσιο μιας νέας τάσης που καταγράφηκε, και η οποία ενδεχομένως ενισχύθηκε από την πανδημία COVID-19, περίπου το ένα τρίτο προτιμά να αθλείται στο σπίτι.

Τέλος, η σημασία των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να βελτιωθεί η ισότητα των φύλων στον αθλητισμό υπογραμμίζεται απερίφραστα από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, δεδομένου ότι, μεταξύ των ατόμων που αθλούνται τακτικά, οι άνδρες εξακολουθούν να αποτελούν την πλειονότητα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες σε 25 κράτη μέλη της ΕΕ δηλώνουν ότι επιθυμούν να παρακολουθούν εξίσου αθλητικές διοργανώσεις ανδρών και γυναικών στα μέσα ενημέρωσης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ