Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Καυσόξυλα: Τελειώνουν τα ξύλα ενώ η ζήτηση αυξάνεται – Αναμονή έναν μήνα για παράδοση

Πηγή: ΑΠΕ

Κραυγή αγωνίας από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Νευροκοπίου λόγω έλλειψης καυσόξυλων στην περιοχή: «Είμαστε η μεγαλύτερη δασική έκταση στην Ελλάδα και δεν έχουμε καυσόξυλα», τόνισε ο Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, μιλώντας στην εκπομπή «Ανοιχτή επικοινωνία», στο Open TV.

«Δεν υπάρχουν καυσόξυλα στο εμπόριο. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, όλος ο κόσμος θα μπει στα δάση να κόψει ξύλα, «γιατί είναι θέμα επιβίωσης πλέον, δεν είναι θέμα πολυτέλειας».

Μιλώντας στην εκπομπή ο έμπορος ξύλων Γιώργος Κασκαλίδης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πρόωρο κλείσιμο κάποιων μαντρών. «Από τον επόμενο μήνα, ίσως και τις επόμενες ημέρες, κάποιες μάντρες που δεν είχαν εφοδιαστεί επαρκώς θα αρχίσουν να κλείνουν μία-μία. Κάποιοι που ήταν πιο οργανωμένοι κι έχουν κάνει τα κουμάντα τους, θα καθίσουν παραπίσω, όσο μπορούν να αντέξουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει έλλειψη».

Τι συνέβη και ξεμένει από ξύλα η αγορά; «Ξύλα υπήρχαν, όσα κάθε χρόνο, ίσως και περισσότερα. Ωστόσο, η μεγάλη προσέλευση του κόσμου ήταν αυτή που δημιούργησε την έλλειψη. Λείπουν ξύλα λόγω της μεγάλης ζήτησης».

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν καυσόξυλα

Τη δυνατότητα στους κατοίκους ορεινών περιοχών της χώρας να προβούν, είτε οργανωμένα ως κοινότητα είτε ατομικά, στην υλοτόμηση ξυλείας, υπό την εποπτεία των οικείων δασικών υπηρεσιών, για να καλύψουν τις ανάγκες για τη χειμερινή περίοδο δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σχετική εγκύκλιο που υπέγραψε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, διατίθενται δωρεάν καυσόξυλα από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας (ΔΑΣΕ) προς τους κατοίκους σε όλη την Ελλάδα.

Φέτος, το Υπουργείο διέθεσε 4.500.000 ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη πίστωση της τελευταίας δεκαετίας, προς τις υπηρεσίες Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής: Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, για κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων στις ορεινές περιοχές της χώρας.

Αναλυτικότερα, τα ποσά χρηματοδοτήσεων κατ’ έτος έχουν ως εξής:

2022: 4.500.000 €

2021: 3.500.000 €

2020: 3.000.000 €

2019: 680.000 €

2018: 480.000 €

2017: 457.000 €

2016: 907.500 €

2015: 1.100.000 €

2014: 90.000 €

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ κατανοώντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες δημιουργούν ανάγκη αναπροσαρμογής των τιμών υλοτομικών και λοιπών εργασιών προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για την αύξησή τους από το επόμενο διαχειριστικό έτος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ