Νέα
  • ΓΔ: 1419.03 +0.10%
  • Τζίρος: 10,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Europol: Υπεράνω υποψίας οι 11 Ελληνες της σπείρας που υπέκλεπτε τράπεζες

Ευρήματα από τις ταυτόχρονες επιχειρήσεις
Ευρήματα από τις ταυτόχρονες επιχειρήσεις / Πηγή: Ισπανική αστυνομία

Υπεράνω πάσης υποψίας ήταν οι 11 Έλληνες οι οποίοι ανήκαν στη σπείρα που υπέκλεψε συνολικά 12 εκατ. ευρώ από τουλάχιστον 50 αμερικανικές τράπεζες και η οποία εξαρθρώθηκε σε επιχείρηση που συντονίστηκε από τη Europol. Η εξάρθρωση του κυκλώματος έγινε μετά από διακρατική επιχείρηση που συντόνισαν η Europol, η ισπανική αστυνομία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Στην επιχείρηση συμμετείχαν και οι αστυνομικές Αρχές της Ελλάδας, της Αυστρίας και της Δανίας

Οι 11 Έλληνες, που ζουν στο εξωτερικό, ήταν υπό παρακολούθηση από τις υπηρεσίες της Europol από το περασμένο καλοκαίρι. Είχαν στήσει, μαζί με άλλα μέλη της σπείρας από άλλες χώρες, ολόκληρη κομπίνα με πιστωτικές κάρτες και αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τράπεζες με έδρα στις ΗΠΑ. 

Εικόνα από επιχείρηση
Εικόνα από επιχείρηση / Πηγή: Ισπανική αστυνομία

Δημιουργούσαν εικονικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μεγάλους τζίρους, και έτσι έπειθαν τις τράπεζες να τους δίνουν μεγάλα όρια σε πιστωτικές κάρτες, ακόμα και 100.000 δολάρια. Στη συνέχεια, τα μέλη της σπείρας μετέφεραν τα υποκλαπέντα χρήματα σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε 4 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα

Η επιχείρηση για την εξάρθρωση της σπείρας έγινε υπό άκρα μυστικότητα -εξ ου και η επιχείρηση ονομάστηκε «Secreto»- και ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου 2020, ταυτόχρονα σε Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα και Βρετανία. Από τις ταυτόχρονες επιχειρήσεις έχουν συλληφθεί 105 άτομα, κατόπιν εφόδου σε 88 κατοικίες. Παράλληλα, οι Αρχές κατάσχεσαν 87 τραπεζικούς λογαριασμούς, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, καθώς και 14 πολυτελή οχήματα. 

Πιστωτικές κάρτες
Πιστωτικές κάρτες / Πηγή: Ισπανική αστυνομία

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η Europol έστησε στα κεντρικά της γραφεία ένα κέντρο συντονισμού, ώστε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους αστυνομικούς από τις εμπλεκόμενες χώρες. Επίσης, η Europol έστειλε στην Ελλάδα έναν αναλυτή ώστε να παρέχει real time υποστήριξη στους Έλληνες αστυνομικούς.

Η Κοινή Ομάδα Δράσης για τα Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο, μια υπηρεσία της Europol, υποστήριξε τη γιγαντιαία επιχείρηση. Η εν λόγω επιχειρησιακή ομάδα αποτελείται από ειδικούς αξιωματικούς από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι εργάζονται από το ίδιο γραφείο για τη διεξαγωγή ερευνών σε περιπτώσεις σοβαρών εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ