Νέα
  • ΓΔ: 1421.51 +0.28%
  • Τζίρος: 35,51 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Επίδομα θέρμανσης: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις - Ποτέ έρχεται η επόμενη πληρωμή

Κλείνει την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, που «έχασαν» την αρχική προθεσμία που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου.

Νέα παράταση, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, δεν πρόκειται να δοθεί, ενώ η συγκεκριμένη κρίθηκε αναγκαία λόγω κυρίως της χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Επισημαίνεται ότι το επίδομα είναι αυξημένο κατά 33,3% για τους παλαιούς δικαιούχους και φτάνει τα 1.600 ευρώ για όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο, αυξάνεται κατά 25% για δικαιούχους που ζουν σε οικισμούς των οποίων ο συντελεστής επιδότησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας και μέχρι 1.000 ευρώ, ενώ θα δοθεί και σε περισσότερους καταναλωτές που χρησιμοποιούν πέλετ αφού θα διατεθεί σε όσους ζουν σε οικισμούς κάτω των 10.000 κατοίκων και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

►Διαβάστε και: Τριπλή βουτιά για φυσικό αέριο, brent, ρεύμα - Σε άνοδο το πετρέλαιο θέρμανσης

Επίσης, το επίδομα για αγορές καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης ανέρχεται σε 350 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξανόμενο κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θα προκύψει δεν δύναται να υπολείπεται των 100 ευρώ και ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 800 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης δεν απαιτείται να υποβάλουν παραστατικά αγοράς, διότι η διασταύρωση αυτών γίνεται αυτόματα.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και αυτά της ακίνητης περιουσίας.

H δεύτερη δόση του επιδόματος θα καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2023, ενώ η τρίτη δόση στις 28 Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και οι αιτήσεις γίνουν έως τις 15 Απριλίου 2023.

►Διαβάστε και: Επίδομα θέρμανσης: Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων - Πότε η νέα πληρωμή έως 1.600 ευρώ

Πώς θα κάνετε αίτηση

Κατά την είσοδο το myΘέρμανση ο δικαιούχος επιλέγει αν θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Η διαδικασία για όσους έχουν δικό τους καυστήρα σε πολυκατοικία, ή μένουν σε μονοκατοικία είναι ιδιαίτερα, απλή, τα πράγματα όμως γίνονται πιο σύνθετα στις περιπτώσεις κεντρικής θέρμανσης:.

Τα βήματα είναι:

  • Επιλογή «υποβολή αίτησης» και σύνδεση με τους κωδικούς Taxisnet
  • Επιλογή «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
  • Επιλογή του καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ)
  • Εισαγωγή του αριθμού παροχής ρεύματος
  • Επιλογή «μονοκατοικίας» ή «πολυκατοικίας»
  • Επιλογή «ιδιοκτήτης» ή «ένοικος» (συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
  • Εισαγωγή έγκυρου και ενεργού αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ