Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ημερίδα ΠΟΕΣΥ: Πνευματικά δικαιώματα των Δημοσιογράφων και ασφαλιστικό στο επίκεντρο

Τα «Πνευματικά Δικαιώματα και το Ασφαλιστικό» αποτέλεσαν ξεχωριστή θεματική στην ημερίδα της ΠΟΕΣΥ που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Η δημοσιογράφος Μάχη Νικολάρα, πρόεδρος του «Ξενοφώντα», για τη συλλογική διαχείριση και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι για την αδειοδότηση του οργανισμού που αποτελεί πρωτοβουλία των Ενώσεων Συντακτών και είναι, όπως σημείωσε, «μονόδρομος», έχει ήδη κατατεθεί φάκελος στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

«Η δουλειά των δημοσιογράφων παράγει υπεραξία -μία δεύτερη ζωή πέρα από τα μέσα ενημέρωσης που εργαζόμαστε- και αυτή η δεύτερη ζωή που βρίσκεται σε αυτή τη διαδικτυακή σφαίρα, παράγει δικαιώματα για τους δημοσιογράφους, τα οποία μέχρι στιγμής τα καρπώνονται οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, που δεν θέλουν να αποδώσουν μερίδιο» είπε η κ. Νικολάρα, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση, για να έχει αυτό το εγχείρημα επιτυχία, «πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι».

Στο ρόλο των δημοσιογράφων και τις διαμορφωμένες συνθήκες εργασίας και των αμοιβών τους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΑΣ ΕΣΗΕΠΗΝ Θανάσης Μπαμπανέβας, ο οποίος σημείωσε ότι ανάμεσα στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι της περιφέρειας είναι αυτό της ανεργίας, αλλά και των αποδοχών «που σε πολλές περιπτώσεις καταβάλλονται υπό τη μορφή φιλοδωρήματος», επισημαίνοντας ότι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών μέσων δεν είναι ξεκομμένοι από την κοινωνία, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της» και πως «σκληρά εργαζόμενοι, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αποτελούν τη φωνή του μέσου Έλληνα πολίτη, αυτού που δεν αξιώνεται να δει το φως της δημοσιότητας στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων και των λοιπών ραδιοτηλεοπτικών μέσων».

Με επίκεντρο τα επικουρικά ταμεία των δημοσιογράφων, ο Σωτήρης Κέλλας, πρόεδρος ΕΤΑΣ της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ ανέφερε ότι «οι νεότερες ομάδες ασφαλισμένων, επειδή θα είναι αριθμητικά μικρότερες από τις προγενέστερες και αυτό θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, έχουμε μία υποχρέωση. Να δώσει κάθε γενιά στην άλλη, τουλάχιστον το ισοδύναμο από αυτό που έχει πάρει και έτσι πρέπει να πορευτούμε, γιατί δικαιώματα που δεν προκύπτουν από το καθήκον που επιτελέσαμε καλά, δεν αξίζουν να τα έχουμε», ενώ ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χορταργιάς επισήμανε ότι η θωράκιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος» αποτελεί «κορυφαίο ζήτημα που θα λύσει  πολλά προβλήματα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ