Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα αγοράσετε online μια αυθεντική μάσκα N95

Μάσκα N95 / Πηγή: AP Newsroom
Μάσκα N95 / Πηγή: AP Newsroom

Την ώρα που οι μεταλλάξεις του κορονοϊού καθιστούν πιο εύκολη τη μετάδοσή του δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν τις μάσκες τύπου τύπου FFP2 ή N95. Μάλιστα, πολλές εταιρείες και οργανισμοί τις έχουν καταστήσει υποχρεωτικές, ενώ Γαλλία και Γερμανία συστήνουν στους πολίτες να προτιμούν αυτού του τύπου τις μάσκες για την προστασία τους. Ωστόσο, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση, κυκλοφορούν και πολλοί επιτήδειοι και κυρίως στο Διαδίκτυο.

Οι μάσκες τύπου Ν95 προσφέρουν προστασία έναντι του κορονοϊού κατά 95%. Το ίδιο και η κινεζική ΚΝ95 που συστήνεται στους υγειονομικούς. Για αυτό και οι συγκεκριμένες μάσκες είναι δυσεύρετες στο Ίντερνετ, ακόμα και μετά την άνοιξη του 2020 που ομαλοποιήθηκε η διανομή μασκών.

Αυτό οφείλεται στο ότι είναι ελάχιστες οι εταιρείες που παράγουν τέτοιους είδους μάσκες. Την ίδια ώρα, οι απάτες κατακλύζουν το Διαδίκτυο ακόμα και sites εμπιστοσύνης όπως είναι η Amazon.

«Ο κόσμος δεν γνωρίζει ποιο (προϊόν) πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές, ούτε ποιοι προμηθευτές είναι νόμιμοι» τονίζει στους «The New York Times» η Αν Μίλερ, εκτελεστική διευθύντρια της ΜΚΟ Project N95, που έχει αντικείμενο να βοηθά τους καταναλωτές να αγοράσουν τον σωστό εξοπλισμό προστασίας απέναντι στον κορονοϊό.

►Η μάσκα των 130 ευρώ που ξεπουλάει σε Γαλλία κι Ευρώπη

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της νεοϋορέζικης εφημερίδας Μπράιαν Ξ. Τσεν, για να μην πέσετε στην παγίδα των επιτήδειων μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Ενημερωθείτε για τα κριτήρια

Αν αποφασίσετε ότι θέλετε να προμηθευτείτε μία μάσκα τύπου N95 ή KN95, μπορείτε να μπείτε στη σελίδα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (C.D.C.) στο οποίο περιγράφονται λεπτομερώς ο κατασκευαστής, τα μοντέλα που έχουν πιστοποιηθεί και η αποτελεσματικότητα των φίλτρων των μασκών που έχουν λάβει άδεια να κυκλοφορούν στην online αγορά. Για παράδειγμα, αναφορικά με την KN95, το brand Powecom είναι ένα από αυτά που πληρούν τις προϋποθέσεις, έχοντας βαθμολογηθεί από το C.D.C. με 99% στην αποτελεσματικότητα του φίλτρου του.

Αφιερώστε χρόνο στο online window shopping

Επόμενο βήμα είναι πραγματικά να αφιερώσετε χρόνο στο ηλεκτρονικό ψάξιμο. Να κάνετε δηλαδή κάτι αντίστοιχο με το window shopping όταν ακόμα τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά χωρίς κανόνες και περιορισμούς. Όταν διαπιστώσετε ότι η μάσκα που θέλετε να αγοράσετε αναγράφει τα χαρακτηριστικά πιστοποίησης τότε δεν έχετε παρά να την προμηθευτείτε είτε από την Amazon είτε από άλλο site.

Προσοχή στην Amazon

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Για παράδειγμα, όταν πληκτρολογήσετε Powecom KN95 στην Amazon θα σας βγει κατευθείαν η επιλογή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρόκειται για την πραγματική Powecom KN95. Αν διαβάσετε προσεκτικά, θα δείτε στις κριτικές των καταναλωτών πως πρόκειται για μάσκα με πολύ χαμηλή προστασία και αντοχή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον Σαούντ Καλίφαχ, ιδρυτή του Fakespot, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην αναγνώριση προϊόντων «μαϊμού», προφανώς κάποιος τρίτος παρατήρησε ότι οι συγκεκριμένες μάσκες έχουν λάβει πιστοποίηση και οικειοποιήθηκε στα λόγια τα χαρακτηριστικά για να πωλήσει ψεύτικες μάσκες. «Είναι κάτι σαν την Άγρια Δύση. Οι απλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι ενδέχεται να αγοράσουν προϊόν-μαϊμού από ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό κατάστημα, όπως η Amazon. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο και κριτικής σημασίας πρόβλημα: Νομίζεις ότι αγοράζεις κάτι αυθεντικό και ξαφνικά αρρωσταίνεις» αναφέρει. Κι αυτό είναι μόνο μία από τις αμέτρητες περιπτώσεις μόνο στο εν λόγω κατάστημα.

►Γιατί θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο

Και παρά το ότι η Amazon αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι απαγορεύει την πώληση μη πιστοποιημένων προϊόντων-μαϊμού και πως έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες επιστροφής χρημάτων στους καταναλωτές που έλαβαν τις ψεύτικες μάσκες, παρόλα αυτά, οι καταναλωτές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Το ίδιο σύμφωνα με τον κ.Καλίφαχ, συμβαίνει σε όλα τα sites λιανικής πώλησης, όπως τα Walmart και eBay, αλλά και μικρότερα.

Κάντε τις παραγγελίες σας μόνο από πιστοποιημένες πηγές

Για τους προαναφερόμενους λόγους, οι ειδικοί συστήνουν στους καταναλωτές να έχουν πάντα δεύτερες σκέψεις όταν βλέπουν προσφορές εξαιρετικά ελκυστικές στην τιμή και από άγνωστα sites. Ετσι, το online σαφάρι σας στην αναζήτηση πιστοποιημένων κι αυθεντικών μασκών N95 και ΚΝ95 πρέπει να γίνεται σε γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα ή ακόμα και απευθείας από τον κατασκευαστή. Ωστόσο το τελευταίο, μπορεί να αποβεί αρκετά κοστοβόρο. Πρώτο΄ν, γιατί πολλές φορές για την Ελλάδα τα μεταφορικά μπορεί να είναι πιο ακριβά από τα ίδια τα προϊόντα, ενώ την ίδια ώρα, ίσως είναι προαπαιτούμενη η αγορά τεράστιας ποσότητας μασκών, επειδή συνήθως οι κατασκευαστές πωλούν χονδρικής.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ