Νέα
  • ΓΔ: 1473.53 +1.44%
  • Τζίρος: 202,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά τώρα: Aναζωπύρωση στη Δυτική Αττική – Νέο 112 για εκκένωση της Οινόης

Δραματική μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στη Δυτική Αττική, μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς που κατακαίει ανάμεσα σε Μέγαρα και Μάνδρα.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης εκδόθηκε νέο μήνυμα του 112, που καλεί τους κατοίκους να εκκενώσουν την Οινόηπρος τις Ερυθρές. Επιπρόσθετα εστάλη ακόμη ένα μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της περιοχής Άγιος Ιωάννης Κόρακας, προς τη Μάνδρα.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις παλεύουν να περιορίσουν την έκταση τα φωτιάς, με τον καπνό να είναι πολύς και έντονος καθώς καίγονται πεύκα, καθιστώντας δύσκολο το έργο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Δραματική μάχη και εκκενώσεις 

Νωρίτερα εκκενώθηκαν προς την Οινόη οικισμοί Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκουνδουρα, Πανόραμα και Παλαιωχώρι, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους

Ταυτόχρονα, η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cuclon», έως και τα Βίλια και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας.

 

Στον Άγιο Σωτήρα η κατάσταση είναι δύσκολη με τις φλόγες να απειλούν σπίτια. Η φωτιά μεταφέρεται γρήγορα από το ένα σημείο στο άλλο. 

Συνολικά στην περιοχή της Μάνδρας και των Δερβενοχωρίωνεπιχειρούν 250 πυροσβέστες, 8 πεζοπόρα τμήματα, 75 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στο μεγάλο πύρινο μέτωπο, επιχειρούν ένα ελληνικό CL-415, που συνοδεύει 2 Ιταλικά και 2 Γαλλικά CL-415. Επιπλέον απογειώνεται ένα CL-215 από Ελευσίνα και ένα CL-415 από Θεσσαλονίκη.

Αναζωπυρώσεις σε Ρόδο και Λακωνία

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις όμως δίνουν οι πυροσβέστες και στη Ρόδο: Επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μάχη σε διάφορα σημεία. Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη σήμερα (20/7) σε σχέση με χθες αλλά δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Το πρωί ήρθαν ενισχύσεις από Πειραιά και Κω.

Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε και η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Λακωνία, κοντά στο εκκλησάκι του Αη Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό. Στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά χθες. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί νοτιοανατοολικοί άνεμοι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Καίει δασική έκταση σε δύσβατο σημείο, ενώ άμεσα ξεκίνησε να επιχειρεί ένα ελικόπτερο. Νωρίτερα σήμερα, η φωτιά παρουσίασε σημαντική βελτίωση καθώς δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.

Φωτιά τώρα: 62 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Κατά την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος Τύπου του Π.Σ., ανέφερε πως έχουν ξεσπάσει 62 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.

Ολόκληρη η ενημέρωση:

«62 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό στάδιο εκδήλωσής τους. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με περιφέρειες δήμους καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί. Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες εναέριες αντιμετωπίζουν μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Λευκόχρωμα Λακωνίας και Ρόδο. Σήμερα στις 16:25 μμ εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Δυτικής Αττικής προς Οινόη και στις 17:40 εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων και των 4 αεροσκαφών που μας διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία.

Στη Λακωνία οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκόχρωμα και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο. Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού και επιχειρούν εκεί τρία αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα. Από το μεσημέρι βρίσκονται στη χώρα μας δύο αεροσκάφη που αναμέναμε από τη χώρα του Ισραήλ. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από σήμερα η θερμοκρασία ανεβαίνει και από αύριο Παρασκευή έως την Κυριακή η θερμική έξαρση αναμένεται να γίνει αισθητή στη χώρα μας.

Συνεπώς πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία, ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τονίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας».

Στην Ελλάδα τα ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη

Τα ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη καλωσόρισε στην Αθήνα ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς. «Ήταν μεγάλη τιμή να καλωσορίσω τα ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη και το προσωπικό που θα εργαστούν μαζι με τους Έλληνες ομολόγους τους για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Είμαστε μαζί σε αυτό!» τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ισραηλινός πρέσβης, παραθέτοντας φωτογραφίες από την υποδοχή.

Υπενθυμίζεται πως τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Μοίρα Ελάντ έφτασαν στην Αθήνα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας καθώς καταπολεμά τις τεράστιες πυρκαγιές και εκτιμά τη συμβολή της στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στο Ισραήλ την τελευταία δεκαετία, διαμήνυσε σε χθεσινό μήνυμά του στο Twitter ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η βοήθεια περιλαμβάνει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου «Airtractor» της εναέριας μοίρας πυρόσβεσης μαζί με μια ομάδα τεσσάρων πιλότων, εξειδικευμένα πληρώματα εδάφους και ειδικών για δασικές πυρκαγιές καθώς και συναφή εξοπλισμό. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα συνοδεύονται από μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ. Η βοήθεια παρέχεται από το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας και την Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης του Ισραήλ.

 

Πηγή: ethnos.gr

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ