Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Προειδοποίηση του 112 στους κατοίκους της πόλης - «Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους»

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις στη φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης και λόγω των ισχυρών ανέμων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Η πυρκαγιά πέρασε το μεσημέρι την Εγνατία Οδό, όπου είχε διακοπεί από νωρίς η κυκλοφορία και κατευθύνεται νοτιοδυτικά, καθώς, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι 6-7 μποφόρ.

Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο από τοπικό μέσο που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για εγκλωβισμένους. Επίσης, καίγεται και μοναστήρι.

Ισχυρότατες δυνάμεις στη μάχη

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη στο μέτωπο που εκτείνεται μεταξύ των οικισμών Πεύκα και Αετοχώρι, όπου έχουν συγκεντρωθεί χωματουργικά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας για να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες.

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς δίνουν μάχη συνολικά 135 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 9 πεζοπόρα τμήματα και 31 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 14 αεροσκάφη εκ περιτροπής και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, καταβάλλεται προσπάθεια να σταματήσει η φωτιά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπου πέρασε νωρίτερα, καθώς δεν προβλέπεται μείωση των ανέμων.

Εκτακτο μήνυμα από το 112

Ηδη έχει σταλεί μήνυμα 112 σε οκτώ οικισμούς ενω είναι σε εξέλιξη η απομάκρυνση των κατοίκων. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς καιγονται τα πρωτα σπίτια .

Μόλις πριν λίγη ώρα μήνυμα του 112 είχαν δεχτεί και οι κάτοικοι των οικισμών Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό και Δωρικό τονίζοντας «αν βρίσκεστε στις περιοχές αυτές απομακρυνθείτε αμέσως προς Αλεξανδρούπολη».

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στην περιοχή μεταξύ των χωριών Πυλαίας και Μελίας  Αλεξανδρούπολης και  λόγω των ισχυρών ανέμων, που φυσούν στην περιοχή δημιουργήθηκε μεγάλο πύρινο μέτωπο.

Ειδικότερα η μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης προκαλεί ανησυχία στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής οι οποίες δίνουν μεγάλη μάχη για να την περιορίσουν υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ, που δεν αναμένεται να εξασθενήσουν μέχρι αύριο.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Νίψα #Αετοχώρι & #Πεύκα απομακρυνθείτε προς #Αλεξανδρούπολη

🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 19, 2023

 

Εκκένωση οικισμών

Νέο μήνυμα 112 για τη φωτιά που μαίνεται στην περιοχή Μελιά της Αλεξανδρούπολης. Αυτή τη φορά η Πολιτική Προστασία κινητοποίησε τον μηχανισμό και ενημέρωσε τους κατοίκους των οικισμών Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό και Δωρικό και όσους κινούνται στην περιοχή «αν βρίσκεστε στις περιοχές αυτές απομακρυνθείτε αμέσως προς Αλεξανδρούπολη».

Είχε προηγηθεί μήνυμα του 112 λίγο μετά το μεσημέρι προς τους κατοίκους και όσους βρίσκονταν στους οικισμούς Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα «να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη».

Συνολικά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες εφτά οικισμών ενημερώθηκαν με το σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης να μετακινηθούν προς την Αλεξανδρούπολη εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή.

Τρεις οικισμοί εκκενώνονται μετά από νέο μήνυμα του 112. Πρόκειται για τους οικισμούς Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα. Συγκεκριμένα, στο μήνυμα του 112 αναφέρεται: «Αν βρίσκεται στις περιοχές, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα, απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας, ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα -λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι- εστάλη προειδοποίηση μέσω του 112 σε κατοίκους των περιοχών Μελία, Νίψα, Πεύκα και Λουτρό να βρίσκονται σε ετοιμότητα.  

Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης και του Εθελοντικού Κλιμακίου Φερών, ενώ από νωρίς το πρωί συνδράμουν και εναέρια μέσα.

Παράλληλα, ο δήμος Αλεξανδρούπολης έκανε γνωστό πως διαθέτει λεωφορεία που θα βρίσκονται στις πλατείες των οικισμών, για να παραλάβουν πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης. Αυτή την ώρα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στον οικισμό Πεύκα

 

Ισχυρή κινητοποίηση από ΕΛ.ΑΣ

Μεγάλη κινητοποίηση υπήρξε και από την Ελληνική Αστυνομία για τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με την ενημέρωση, διατέθηκαν, άμεσα, 21 αστυνομικοί με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι δυνάμεις ενισχύονται, ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί και ο Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επιπλέον,  έκλεισε η Εγνατία Οδός και στα δύο ρεύματα έως τον κόμβο της ΒΙ.ΠΕ Αλεξανδρούπολης λόγω των πυκνών καπνών από την μεγάλη φωτιά που συνεχίζει να καίει στην περιοχή μεταξύ των χωριών Πυλαίας και Μελίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ