Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Εκκενώνεται ακόμη μία περιοχή - Νέο μήνυμα του 112

Συνεχίζονται οι απομακρύνσεις κατοίκων από περιοχές της Αλεξανδρούπολης, καθώς το πύρινο μέτωπο καίει ανεξέλεγκτο. Νέο μήνυμα του 112 λίγο πριν τις 16:00 ενημερώνει για εκκένωση του χωριού Άβαντας.

«Αν βρίσκεστε στον οικισμό Άβαντας απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη», αναφέρει συγκεκριμένα.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Αν βρίσκεστε στον οικισμό #Άβαντας απομακρυνθείτε προς #Αλεξανδρούπολη

🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 20, 2023

 

Νωρίτερα εκκενώθηκαν δύο ακόμη οικισμοί

Νέο μήνυμα για εκκένωση έστειλε το 112 στην Αλεξανδρούπολη, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο μαίνεται ανεξέλεγκτη.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Μοναστηράκι & #Δορίσκος απομακρυνθείτε προς #Φέρες

🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 20, 2023

 

Απανωτά μηνύματα από το 112 όλη την ημέρα

Νέο μήνυμα στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης έστειλε η Πολιτική Προστασία μέσω του 112 την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται αδιάκοπα με τις φλόγες όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή με αποτέλεσμα να κάνουν στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους στον νότιο Έβρο. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, ενώ οι διάσπαρτες εστίες σε Λουτρά, Δωρικό και Αγνάντια εξελίχθηκαν σε μέτωπα.

«Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει η ειδοποίηση.

Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή με αποτέλεσμα να κάνουν στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους στον νότιο Έβρο. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, ενώ οι διάσπαρτες εστίες σε Λουτρά, Δωρικό και Αγνάντια εξελίχθηκαν σε μέτωπα.

Νέες αναζωπυρώσεις

Μετά τις 8 το πρωί της Κυριακής εκδηλώθηκε αναζωπύρωση στα Λουτρά, αλλά και το χωριό Αγνάντια, χωρίς ωστόσο να απειλούνται μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές. Στο χωριό Πεύκα ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ αλλά δύο σπίτια και αποθήκες έχουν υποστεί ζημιές. Στις φλόγες τυλίχτηκε και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Στο Λετοχώρι κάηκαν πέντε σπίτια και η εκκλησία.

Με το πρώτο φως της ημέρας, κινητοποιήθηκαν επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα εκ των οποίων ένα έχει ρόλο συντονιστικό.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ.

Ένας πυροσβέστης χρειάστηκε να μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, χωρίς, ευτυχώς η κατάσταση της υγείας του να εμπνέει ανησυχία. Έχουν καεί σπίτια στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα, καθώς και η εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Αετοχώρι.

«Δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό που μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, το κύριο μέτωπο βρίσκεται νότια του οικισμού Λουτρός, μεταξύ του Λουτρού και των Λουτρών Τραϊανούπολης. Σημείωσε επίσης ότι πιο δυτικά όπου υπήρχαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στα χωριά Αγνάντια και Άνθεια «είναι πιο ελεγχόμενα τα πράγματα» και γι' αυτό το λόγο έχει δοθεί στην κυκλοφορία και η νέα Εγνατία Οδός που είχε διακοπεί από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις ζημιές σε σπίτια και οχήματα τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμα η καταγραφή των ζημιών, ενώ τόνισε ότι «δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά. Αυτό το οποίο αντιμετωπίζαμε όλοι οι πυροσβέστες παγκοσμίως είναι ότι τα βράδια συνήθω κοπάζουν τα φαινόμενα, πέφτει ο αέρας και ανεβαίνει η υγρασία. Δεν συνέβη σε αυτή τη φωτιά».

Άνεμοι έως οκτώ μποφόρ

Σημειώνεται ότι πολύ σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί ο πυκνός καπνός που έχει φτάσει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, για αυτό εστάλη μήνυμα από το 112 να μείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι άνεμοι πού πνέουν στην περιοχή έφτασαν και τα οκτώ μποφόρ κάποια στιγμή. Για το λόγο αυτό όλες οι δυνάμεις δίνουν μάχη για να σταματήσουν την πορεία της πυρκαγιάς. Εκτός από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες δίνουν μάχη με τις φλόγες με την συνδρομή μεγάλων δυνάμεων του στρατού, της Περιφέρειας, της Αστυνομίας, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς δίνουν μάχη συνολικά 176 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 10 πεζοπόρα τμήματα και 31 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ αναμένεται να σταλούν άλλα δύο αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ