Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στην Πάρνηθα: Τεράστια μάχη για να σωθεί ο Εθνικός Δρυμός

Η πύρινη λαίλαπα που καίει από την Τρίτη το πρωί στην περιοχή της Φυλής, δυστυχώς παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τις επίγειες και τις εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπήκε τελικά μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού. Μέχρι να πέσει το σκοτάδι ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, στην ουρά της φωτιάς 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Νωρίτερα όπως τόνισε στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά κινείται ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας.

Στην περιοχή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνται συνεχείς ρίψεις νερού από 17 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη εκ των οποίων οι δύο είναι τράκτορες που έχει στείλει η Γερμανία μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται περίπου στις 18:00 το απόγευμα να μειωθεί η δύναμη των ανέμων, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει αρκετά τις τεράστιες προσπάθειες κατάσβεσης που γίνονται και από αέρος και από εδάφους.

Οι κάτοικοι βιώνουν δραματικές στιγμές στην προσπάθειά τους να σώσουν τα σπίτια τους με τη συνδρομή πυροσβεστικών δυνάμεων, εθελοντών και αστυνομίας.

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Πάρνηθας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Πάρνηθας λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη».
  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος και Ελευθερίου Βενιζέλου
  • Από την συμβολή των οδών Αγίου Διονύσου και Ελευθερίου Βενιζέλου
  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος των Θρακομακεδόνων

Να σημειωθεί ότι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, καθώς δημιουργείται και μικροκλίμα στην περιοχή.

Με περισσότερα από δέκα σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Ιωάννη Ρώσο, Ντάρδιζα και Καποτά στους πρόποδες της Πάρνηθας η μάχη δίνεται στο όριο του Εθνικού Δρυμού με τεράστιες προσπαθειες των Αρχών για να μην εξαπλωθεί μέσα στο παρθένο δάσος. 

►Διαβάστε επίσης: Φωτιά στην Πάρνηθα: Πυροσβέστης βοηθά εξουθενωμένο συνάδελφό του

Το χρονικό

Οι φλόγες μπήκαν λίγο μετά τις 11:00 μέσα στα πρώτα σπίτια της περιοχής στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής. Eκτός από τα εναέρια μέσα στην Πάρνηθα επιχειρεί και το ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, όπου διαβιούν περισσότεροι από 700 μετανάστες. Υπολογίζεται ότι πάνω από 500.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη σε όλη την επικράτεια. 

►Διαβάστε επίσης: Κικίλιας για φωτιές: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στην Πάρνηθα - 355 δασικές πυρκαγιές τις τελευταίες 5 ημέρες

Ξεπέρασαν τις 340 ώρες πτήσης τα πυροσβεστικά αεροσκάφη 

Τις 345,8 ώρες πτήσης συμπλήρωσαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (CL-415, CL-215 και PZL) το τελευταίο πενθήμερο είτε εκτελώντας επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί στην επικράτεια (270,7 ώρες πτήσης ) είτε αποστολές επιτήρησης (75,1 ώρες πτήσης).

Image removed.

Επίσης, χθες, ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας εκτέλεσαν αποστολές έρευνας και διάσωσης:

  •  Ανατολικά της Ρόδου για τον εντοπισμό παράνομως εισελθόντων προσώπων,
  •  Στη Μονή Κλειστών του δήμου Φυλής μεταφέροντας 6 άτομα και
  •  Στον κόλπο της Γέρας στη Λέσβο για τον εντοπισμό αγνοουμένου ατόμου, συμπληρώνοντας 5,9 ώρες πτήσης.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ