Νέα
  • ΓΔ: 1450.26 -0.33%
  • Τζίρος: 58,11 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία Daniel: Χωρίς νερό στον Βόλο - Φόβοι για ασθένειες - «Τρέμουν» για τον Πηνειό στη Λάρισα

Πηγή: Eurokinissi

Χωρίς νερό παραμένει ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel που έπληξε την πρωτεύουσα της Μαγνησίας και συγχρόνως, δεκάδες είναι τα χωριά του Πηλίου που στερούνται για πολλοστή ημέρα το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό και δεν έχουν οδική σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Στον Βόλο καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες υποδομές που αφορούν την υδροδότηση των χιλιάδων κτιρίων της πόλης και οι τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ κατάφεραν να δώσουν νερό με πολύ χαμηλή πίεση για δύο ώρες στο κέντρο του Βόλου και τη Νέα Ιωνία, χωρίς το νερό αυτό να είναι πόσιμο αλλά μόνο για οικιακή χρήση.

►Διαβάστε επίσης: «Καμπανάκι» για μολυσματικές ασθένειες στις πλημμυρισμένες περιοχές - «Μόνο εμφιαλωμένο νερό»

Το νερό που διατέθηκε, έστω και κατ' ελάχιστο, προήλθε από τέσσερα αντλιοστάσια αλλά αποτελεί λιγότερο από το 10% των αναγκών της πόλης και σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο για την κανονικότητα στην υδροδότηση ίσως να χρειαστούν και 15 με 20 ημέρες.

Παράλληλα, χιλιάδες φιάλες εμφιαλωμένου νερού διανέμονται δωρεάν από τον Δήμο Βόλου σε διάφορες περιοχές σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Αγώνας δρόμου

Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες να απαντληθούν από υπόγεια κτιρίων τα νερά μετά την καταστροφική πλημμύρα, όπως στα υπόγεια του ΤΕΕ Μαγνησίας όπου υπάρχει και υποσταθμός της ΔΕΗ και ο οποίος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν τροφοδοτεί με ρεύμα την περιοχή.

Σε συνοικίες του Βόλου, όπως το Παλαιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, η Παπαδιαμάντη, η Παγασών, ο 'Αγιος Παντελεήμονας, το Ορφανοτροφείο, που οι δρόμοι τους έχουν καλυφθεί με μεγάλες ποσότητες λάσπης, καταβάλλονται προσπάθειες να απομακρυνθούν και οι τεράστιες ποσότητες φερτών υλών που έφεραν τα νερά από την υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα.

Φόβοι για εμφάνιση ασθενειών

Ένα μεγάλο ζήτημα που έθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου, δια του προέδρου του Χρήστου Βενέτη, είναι η πιθανή εμφάνιση ασθενειών όπως η γαστρεντερίτιδα, αλλά και η έντονη παρουσία σκόνης που αιωρείται πάνω από την πόλη του Βόλου από τη λάσπη που ξεραίνεται και που σκορπίζεται στην ατμόσφαιρα από τα αυτοκίνητα που κινούνται.

Αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση με το Νότιο Πήλιο

Εν τω μεταξύ αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση του Βόλου με το Νότιο Πήλιο με την τοποθέτηση από τον Ελληνικό Στρατό σε χρόνο ρεκόρ μιας γέφυρας τύπου Belley στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε μεταξύ Καλών Νερών και Μπούφας επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο. Τα προβλήματα είναι τεράστια στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του Νοτίου Πηλίου όπου παραμένουν αποκομμένες αρκετές περιοχές.

Το μέγιστο πρόβλημα που απασχολεί τις Αρχές είναι η καταστροφή του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο όπου δεν υπάρχει πρόσβαση.

Αποκλεισμένα χωριά

Είναι αδύνατη η οδική πρόσβαση στο μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου την Ζαγορά, που για έκτη ημέρα παραμένει αποκλεισμένη. Το ίδιο συμβαίνει και με το Πουρί, το Ανήλιο, το Χορευτό, το Μούρεσι, τη Μακρυρράχη, το Ξουρίχτι και την Τσαγκαράδα όπου ακόμη και κάθε εναλλακτική διαδρομή έχει καταστραφεί και τα χωριά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν όχι μόνο με τον Βόλο, αλλά ούτε και μεταξύ τους αυτά τα χωριά.

Ωστόσο ελικόπτερα μετέφεραν τρόφιμα χθες σε αποκλεισμένους κατοίκους και τουρίστες των περιοχών αυτών.

Καταστροφές στις καλλιέργειες μήλων

Ανυπολόγιστη είναι και η οικονομική καταστροφή στο Πήλιο, τόσο από τον Τουρισμό όσο και από την γεωργική παραγωγή και τις δενδροκαλλιέργειες. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ζαγορίν» σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «η πρωτοφανής κακοκαιρία μάς βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα. Η “επόμενη μέρα” ξημερώνει με τη περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση. […] Δεν υπάρχει οδική διασύνδεση προς Χορευτό, σε διαδρομή που βρίσκονται οι κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, ψυγεία και διαλογητήριο».

Λάρισα: Μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο του θεσσαλικού κάμπου

Εικόνα εκτεταμένης καταστροφής εμφανίζουν μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου στον θεσσαλικό κάμπο.

Εκτός από τα χωριά και δρόμοι που τα συνδέουν έχουν βυθιστεί στο νερό, σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων και οι περισσότερες καταστροφές στο δίκτυο και τις υποδομές αναμένεται να αποκαλυφθούν όταν τραβηχτούν τα νερά. Ακόμη και περιμετρικά της πεδιάδας, από χωριό σε χωριό και από πόλη σε πόλη, μεγάλα κομμάτια ασφάλτου και πρανών που τα υποστήριζαν, μαζί με γεφύρια, έχουν παρασυρθεί από τα φουσκωμένα ποτάμια και τους χείμαρρους.

H οδική συγκοινωνία από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και αντιστρόφως απαιτεί υπομονή και γεμάτο ρεζερβουάρ...

Από την Αθήνα ως τη Λάρισα έχει δοθεί η κυκλοφορία των οχημάτων, μέσω της εθνικής οδού, αλλά εκεί είναι και το τέλος της διαδρομής. Από χθες, η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Λάρισα - Θεσσαλονίκη είναι κλειστή στα όρια των νομών Λαρίσης - Πιερίας, στο ύψος των Νέων Πόρων. Κομμένος είναι και ο παράδρομος και οι παρακάμψεις στα ίδια σημεία.

Η κατεύθυνση προς τη Λαμία είναι η μόνη διέξοδος από τη Λάρισα προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Από τη Λαμία οι οδηγοί μπορούν να κινηθούν είτε προς την Καρδίτσα, μέσω του Ε65, ο οποίος όμως έχει κλείσει προς τα Τρίκαλα.

Η πρόσβαση στα Τρίκαλα, από την Καρδίτσα, γίνεται μόνο μέσω του επαρχιακού δικτύου, από Μουζάκι και Πύλη.

Η συγκοινωνία Αθήνα - Θεσσαλονίκη διεξάγεται μόνο μέσω Λαμίας. Είτε από Μπράλο, με έξοδο στην Εγνατία οδό στα Ιωάννινα, είτε προς την Καρδίτσα, μέσω του Ε65, και από εκεί Μουζάκι, Πύλη, Τρίκαλα, Καλαμπάκα και Γρεβενά, με έξοδο στην Εγνατία Οδό στα Γρεβενά. Σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού, μέχρι και τη Θεσσαλονίκη η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά (Ιωάννινα, Γρεβενά, Κοζάνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη). Χθες το βράδυ άνοιξαν τα διόδια σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της περιοχής και στην Εγνατία μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να αποφευχθούν ουρές και καθυστερήσεις. Αυτή τη διαδρομή χρησιμοποιούν και οχήματα πολιτικής προστασίας για να μεταφέρουν εξοπλισμό και προμήθειες στους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές.

Κομμένο το επαρχιακό δίκτυο γύρω από τη Λάρισα

Αδιάβατη είναι η εθνική οδός από τη Λάρισα προς την Ελασσόνα. Μετά την κοινότητα Τερψιθέας, η γέφυρα στο Κουτσόχερο και μαζί της και ο κόμβος έχουν εξαφανιστεί κάτω από τα νερά. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε λίμνη και οι πινακίδες οδοποιίας, όπως και οι στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ είναι βυθισμένοι σε ύψος έως και δύο μέτρα.

Ίδια η εικόνα και στον επαρχιακό δρόμο Μαυροβουνίου - Λουτρού, ο οποίος κόβεται κυριολεκτικά στη μέση στο ύψος του ποταμού. Στο σημείο, το γεφυράκι έχει καταρρεύσει, όπως και οι στύλοι της ηλεκτροδότησης και όλα έχουν θαφτεί μέσα σε χώμα και λάσπη.

Στο τοπικό οδικό δίκτυο του νομού Λαρίσης, ο πιο σύντομος δρόμος για την Καρδίτσα, αντί της καθόδου προς τη Λαμία, είναι ένας και είναι κατάλληλος μόνο για επιβατικά αυτοκίνητα. Και για οδηγούς, εξοπλισμένους με θέληση και υπομονή....

Νίκαια - 'Αγιοι Ανάργυροι - 'Αγιος Γεώργιος - Κυπάρισσος - Χαρά και Φάρσαλα - Βρυσιά - το Νέο Μοναστήρι Δομοκού - Δομοκός και από εκεί στον Ε65 για Σοφάδες - Καρδίτσα.

Ωστόσο, η ανωτέρω διαδρομή από Λάρισα προς Φάρσαλα - Δομοκό δεν είναι προσβάσιμη σε μεγάλα οχήματα, αφού σε δύο σημεία, μετά την κοινότητα Χαράς, υπάρχει δυσκολία διέλευσης.

Στα Τρίκαλα, η κοίτη του Πηνειού παρουσιάζει εικόνα βομβαρδισμού τοπίου και έχουν στηθεί προειδοποιητικές πινακίδες και κώνοι για περιορισμό της ταχύτητας και κυκλοφορίας σε μια λωρίδα. Ο δρόμος από εκεί μέχρι την Καλαμπάκα σηκώνει σκόνη από το χώμα που κάλυψε το οδόστρωμα τις προηγούμενες μέρες.

Σε όλα τα σημεία των δρόμων που έχουν καταστραφεί υπάρχουν σημάνσεις και προειδοποιητικά σήματα της τροχαίας που κατευθύνουν τους οδηγούς προς τους ανοιχτούς δρόμους για να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να διευκολύνεται η κυκλοφορία.

Έκτακτα μέτρα για τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους σε πλημμυροπαθείς

Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία έχει εξασφαλίσει την αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους στους πολίτες που είτε έχουν αποκλειστεί, είτε έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους.

Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Λάρισας είναι σε επιφυλακή για την κάλυψη κάθε έκτακτης ανάγκης και έχει ενεργή γραμμή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης το τηλέφωνο 2410539947. Από το φαρμακείο της Λάρισας εξυπηρετείται μέσω της Πολιτικής Προστασίας και όποια έκτακτη ανάγκη υπάρχει στον Βόλο.

Το Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Βόλου (Θρακών 20) θα επαναλειτουργήσει μετά την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης. Για την κάλυψη κάθε έκτακτης ανάγκης ισχύει η ενεργή γραμμή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης 2410539947 στο φαρμακείο Λάρισας. Επίσης, οι πολίτες που έχουν δυνατότητα μετακίνησης μπορούν να απευθύνονται και στο φαρμακείο του Νοσοκομείου του Βόλου.

Ειδικότερα:

Το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Λάρισας (Ηρώων Πολυτεχνείου 211) λειτουργεί κανονικά. Βρίσκονται σε επιφυλακή δύο φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ, όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αγωγή τους (απώλεια, καταστροφή φαρμάκων υψηλού κόστους) από τις 8 π.μ. έως και τις 8 μ.μ.

Παράλληλα τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ΠΓΝ και ΓΝ Λάρισας εφημερεύουν και εξυπηρετούν πολίτες που μπορούν να μετακινηθούν για έκτακτες ανάγκες.

Επισημαίνεται ότι παρέχεται δυνατότητα επανασυνταγογράφησης των κατεστραμμένων/απολεσθέντων φαρμάκων που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, εφόσον ο ιατρός επιλέξει την επιλογή «από φυσική καταστροφή». Σχετικά υπήρξε ενημέρωση του ΠΦΣ, του ΠΙΣ και η ΗΔΙΚΑ έχει προβλέψει ενημέρωση προς τους ιατρούς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Παράλληλα, όσον αφορά συνταγές για φάρμακα που διακινούνται από Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, κατά τη διάρκεια του ΣΚ για ασφαλισμένους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αδυναμία άμεσης συνταγογράφησης έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν από ιατρό του ΕΟΠΥΥ από τις 8 π.μ. έως και τις 8 μ.μ. μόνον για επανέκδοση συνταγών φαρμάκων υψηλού κόστους που ελήφθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και τα φάρμακα έχουν καταστραφεί και οι ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αγωγή κατόπιν επικοινωνίας στο 2410539947.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ