Νέα
  • ΓΔ: 1381.07 +1.13%
  • Τζίρος: 104,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετακίνηση εκτός δήμου: Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται

Lockdown: Οι έξι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού
Πηγή: Eurokinissi

Από την προηγούμενη Πέμπτη 4 Μαρτίου και τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης κορονοϊού. Τα νέα μέτρα προβλέπουν σημαντικές αλλαγές στους κωδικούς μετακίνησης στο 13033.

Eιδικότερα, οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες πραγματοποιούνται μόνο εντός του οικείου δήμου των κατοίκων, ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας. Στο ίδιο πλαίσιο απαγορεύονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο.

Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο επιτρέπονται μόνο πεζοί ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο. Επιτρέπονται ωστόσο, οι μετακινήσεις σε άλλους δήμους για λόγους υγείας και εργασίας, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη, οι αστυνομικοί μπορούν να ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στις μετακινήσεις ισχύουν οι παρακάτω τροποποιήσεις:

  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, δηλαδή, σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 4, που αφορά στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του sms.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα του, προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο

Στο sms στο 13033 με κωδικό 6 δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός για όσους θέλουν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο, απλώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν όχημα για να μετακινηθούν στον προορισμό τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θοδωρή Χρονόπουλο, μπορεί κάποιος να περπατήσει και 10 και 20 και 30 χιλιόμετρα και να βρεθεί από την μία άκρη της Αττικής στην άλλη, αλλά δεν μπορεί να μεταβεί προς ένα άλλο μέρος άθλησης χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό του ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. ξεκαθάρισε πως κάθε πολίτης μπορεί να μετακινηθεί εκτός δήμου για να επισκεφτεί τον γιατρό του αρκεί να έχει ένα αποδεικτικό email, το οποίο θα βεβαιώνει το ραντεβού του.

Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν ισχύει η απαγόρευση για μετακίνηση προς συνεργείο αυτοκινήτων που βρίσκεται εκτός δήμου.

►Βεβαίωση μετακίνησης: Αλλάζει και πάλι από τις 9 Μαρτίου

Στη περίπτωση που κάποιος θέλει να μετακινηθεί εκτός του δήμου του, από και προς τον χώρο εργασίας του, πρέπει να φέρει μαζί του τη βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένου από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Τι ισχύει για τράπεζες και σούπερ μάρκετ

Πλέον οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν εάν το κατάστημα ή η τράπεζα που θέλουν να επισκεφτούν βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου τους ή εντός ακτίνας 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας τους. Εάν κάτι τέτοιο δεν ισχύει τότε δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τη μετακίνηση.

Οπως ξεκαθάρισε ο Θοδωρής Χρονόπουλος, το sms στο 13033 με κωδικό 2, δεν επιτρέπει την μετακίνηση των πολιτών σε κανένα εν ενεργεία κατάστημα εκτός του δήμου τους. Το ίδιο ισχύει και για τις μετακινήσεις σε τράπεζες. Στην περίπτωση που ένας πολίτης θέλει να επισκεφτεί υποκατάστημα τράπεζας που δεν βρίσκεται εντός του δήμου του, δεν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί δια ζώσης παρά μόνο ηλεκτρονικά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ