Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βατόπουλος: Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία - Τι είπε για το λιανεμπόριο (vid)

Δημοτικό σχολείο / Πηγή: Intime
Δημοτικό σχολείο / Πηγή: Intime

«Δεν ελαττώνονται τα κρούσματα όπως περιμέναμε, πολλές περιοχές εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο» και το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος μεταδίδεται και στα παιδιά», σημείωσε, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα», ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Αναφορικά με το άνοιγμα της εκπαίδευσης ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση πως, «μετά τις δύο εβδομάδες θα ανοίξουν μέχρι το καλοκαίρι τα σχολεία». Υπενθυμίζεται πως από τις 16 έως τις 29 Μαρτίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά σε όλη την επικράτεια. Του μέτρου εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.

Για το ίδιο θέμα, ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, αναφερόμενος στη διασπορά του ιού στα παιδιά, τόνισε ότι το τελευταίο τρίμηνο τα κρούσματα στα παιδιά αυξάνονται. «Έχουμε 3-4 φορές αυξημένη νοσηρότητα σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το νέο στέλεχος μολύνει περισσότερο και τα παιδιά. Υπάρχει συναγερμός στους παιδιάτρους και υπάρχει ενδοοικογενειακή μετάδοση. Όσο πιο μικρό το παιδί μολύνεται από τους ενήλικες. Τα σπίτια έχουν γίνει παιδότοποι, αφού γονείς ανταλλάσσουν επισκέψεις με τα παιδιά τους», σημείωσε.

Πότε ανοίγει το λιανεμπόριο

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, υπάρχει τεράστια πίεση από την κοινωνία για να επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα και δεδομένου ότι δεν αποδίδουν τα οριζόντια μέτρα σε μία πολύ περίπλοκη κατάσταση που βρισκόμαστε, χρειάζονται πλέον πολιτικές αποφάσεις.

Τα μέτρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση κατάφεραν να αποφύγουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως είναι αυτές που βίωσαν η Πορτογαλία και παλαιότερα η Ιταλία. Ωστόσο, αν ο κόσμος μπορούσε να πειθαρχήσει, θα μπορούσαν να ανοίξουν και οι επιχειρήσεις, τόνισε ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ανοίξει σταδιακά η αγορά, πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος, καθώς, όπως τόνισε, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ανεργία αυξάνεται κατακόρυφα και πολλές επιχειρήσεις καταστρέφονται. «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του προηγούμενου έτους, πρέπει να βρεθεί ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, ο οποίος θα περιλαμβάνει και το άνοιγμα της οικονομίας και των επιχειρήσεων, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «το oριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί και η ζημιά στην κοινωνία είναι τέτοια που πρέπει να βρούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της καθηγήτριας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντριας ΜΕΘ Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασίας Κοτανίδου, για την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε, «Τι θα πει λάθος απόφαση; Πολλές φορές στην επιστήμη ανακαλύπτεις εκ των υστέρων ότι δεν ήταν σωστή μια απόφαση. Τώρα όμως χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις. Εμείς, η επιτροπή επιστημόνων, δεν μπορούμε να πάρουμε υπεύθυνες αποφάσεις, προτείνουμε. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις να πάρει η πολιτεία».

Αναφερόμενη στην επιτροπή και την λειτουργία της η κ. Κοτανίδου είπε: «Η επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο κάπου στην μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στην λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

Στο ερώτημα αν θα συναινούσε η επιτροπή σε ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες, ο κ. Βατόπουλος εξηγεί ότι η Επιτροπή θα μπορεί να πει πόσα θύματα θα προκαλέσει το άνοιγμα αλλά δεν είναι στη δική της δικαιοδοσία να αποφασίσει.

Όσον αφορά στους λόγους που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ βρισκόμαστε σε lockdown, o καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει υπερμετάδοση και αυτό είναι κάτι που προκαλεί φόβο στους ειδικούς. «Η πολιτική πίεση πρέπει να πέσει στην παραγωγή εμβολίων», τόνισε επισημαίνοντας ότι στις πολύ μεγάλες ηλικίες παρατηρούνται πλέον λιγότερα κρούσματα. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ