Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί χτυπά η καρδιά της Ευρωπαϊκής Φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη;

Μέχρι πρόσφατα η Τρίπολη ήταν μια μικρή επαρχιακή πόλη με ελάχιστες επισκέψεις τουριστών. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021 μετρούσε μόλις 30.448 κατοίκους.

Κι όμως η Τρίπολη πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε ένα από τα πιο κυρίαρχα σημεία της Γηραιάς Ηπείρου, αφού εκεί θα παράγονται οι πρώτες ύλες για φάρμακα που θα φθάνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ μέσα σε σύγχρονες εγκαταστάσεις θα δημιουργούνται και τελικά φάρμακα.

Κι αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας DEMO, θα μετατρέψουν πολύ σύντομα την Τρίπολη σε ένα κέντρο βιομηχανικής άνθισης και δημιουργίας. Η πρωτεύουσα της Αρκαδίας θα φέρει το δικό της γεωγραφικό αποτύπωμα των επενδύσεων του κλάδου, αφού εκτός των άλλων η DEMO θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, δίνοντας εργασιακή ανάσα στην τοπική κοινωνία.

Οι 2 παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών φαρμάκων και οι 3 παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων που κατασκευάζονται στην ορεινή πόλη της Πελοποννήσου, θα αποτελέσουν πόλο έλξης για νέους επιστήμονες οι οποίοι θα μπορούν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Από την άλλη η Τρίπολη θα μετασχηματισθεί και σε ένα βασικό «κλειδί» του brain regain, αφού Έλληνες που χρειάστηκε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να αναπτύξουν την επιστήμη τους, θα μπορούν να επιστρέψουν και να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

Εξάλλου το παραγωγικό hub στην Τρίπολη θα τροφοδοτείται από την ερευνητική δραστηριότητα στο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη της εταιρείας DEMO. Με βάση τις εκτιμήσεις σε βάθος δεκαετίας θα δημιουργηθούν πάνω από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Αρκαδίας.

Φάρμακα από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη

Η επένδυση στη μικρή πόλη της Αρκαδίας δεν είναι τυχαία υπόθεση. Το αργότερο σε 2 χρόνια από σήμερα,  τα φάρμακα και οι πρώτες ύλες που θα παράγονται στην περιοχή, θα έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, αφού θα κατασκευαστούν και με προδιαγραφές GMP των ΗΠΑ, καλύπτοντας την παγκόσμια αγορά.
Και θα είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας θα γίνεται παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων συμβάλλοντας στην επάρκεια της Ε.Ε. σε πρώτες ύλες. Να σημειωθεί ότι σήμερα η Ε.Ε. στηρίζεται στην εισαγωγή από Κίνα και Ινδία. Γι’ αυτό άλλωστε την περίοδο της πανδημίας η Ευρώπη αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες στην ανεύρεση πρώτων υλών, άρα και παραγωγής φαρμάκων.
Οι νέες μονάδες της DEMO μπορούν να καλύψουν το 20% της Ευρωπαϊκής αγοράς στα προϊόντα που θα παράγουν, αφού η δυναμικότητά τους σε τεμάχια είναι: 50 τόνοι πρώτης ύλης και 100.000.000 τεμάχια τελικού προϊόντος.

H DEMO, με τις επενδύσεις της συμβάλλει στην Ευρωπαϊκή αυτονομία

Η επένδυση αυτή στη χώρα μας αναμένεται να βρεθεί στην καρδιά των ευρωπαϊκών συζητήσεων, καθώς θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα παράγει πρώτες ύλες για την παραγωγή φαρμάκων καλύπτοντας το 20% των αναγκών.

Γεγονός που αποδεικνύει πως η Ελλάδα οδεύει πλέον σε έναν άλλον δρόμο διαφορετικό από αυτόν που γνωρίζαμε. Σε έναν δρόμο σύγχρονο που θα την κάνει να πρωταγωνιστεί στα ευρωπαϊκά πράγματα.
Άλλωστε η πανδημία μάς έδειξε ότι η Ευρώπη δεν εξαρτάται από τρίτες χώρες μόνο για ενέργεια αλλά και για την παραγωγή πρώτων υλών και φάρμακα. 

Σήμερα, οι ελλείψεις σε συνέχεια της πανδημίας ανά την υφήλιο, ακόμα και σε βασικά φάρμακα, όπως αυτά καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατέδειξαν την μεγάλη σημασία που έχει για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών υγείας που αφορούν τον γενικό πληθυσμό, η τοπική παραγωγή φαρμάκων
Η Ελλάδα αποκτά πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε και συγκεκριμένα ο νότος της Ευρώπης μπορεί να προσφέρει την ανθεκτικότητα που αποσκοπεί η Ε.Ε να διασφαλίσει στην μετά covid εποχή.

Το επενδυτικό πλάνο 2021-2027

Η DEMO ΑΒΕΕ έχει ανακοινώσει ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο ύψους €356 εκ. 2021-2027 με το οποίο θα πρωταγωνιστεί στην παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη και στον κόσμο:
 
Τέσσερις είναι οι άξονες επενδύσεων: 
 
Παραγωγή τελικών φαρμάκων χημικής προέλευσης (Τρίπολη και Κρυονέρι),
 
Παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων χημικής προέλευσης (Τρίπολη),
 
Έρευνα & Ανάπτυξη φαρμάκων χημικής προέλευσης (Θεσσαλονίκη και Κρυονέρι)

Βιοτεχνολογία: Έρευνα & Ανάπτυξη πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων βιολογικής προέλευσης (Άγιος Στέφανος)

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ