Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλέους: Από τέλος Μαρτίου ο πολίτης θα επιλέγει το εμβόλιο που θα κάνει

Θεμιστοκλέους: Η Ελλάδα αναμεσά στις χώρες με πολύ χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων του εμβολίου
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους / Πηγή: Eurokinissi

Στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «από τη στιγμή που ενοποιηθούν τα συστήματα εμβολιασμού που έχουμε, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι εμβόλιο θέλει να κάνει».

«Έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δύο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε, και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και με το εμβόλιο της AstraZeneca. Από τη στιγμή που στο τέλος του μήνα, που θα ενωθούν τα δύο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια και ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα εάν θα δοθεί δυνατότητα υποκατάστασης στην περίπτωση που κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca και αρνηθεί την δεύτερη με το εν λόγω εμβόλιο, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει την δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει».

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους στάθηκε στη απόφαση της επιτροπής για τη συνέχιση χορήγησής του. «Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε καθαρά σε επιστημονικά κριτήρια εξετάζοντας τα δεδομένα όλων των χωρών». Ο ίδιος επεσήμανε ακόμα ότι υπήρξε σχετικά μικρό ποσοστό ακυρώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σημειώνεται ότι η φράση για τον πολίτη που «θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» άναψε… φωτιά. Πολλοί ερμήνευσαν την απάντηση αυτή ως δυνατότητα να επιλέγει ο κάθε πολίτης ποιας εταιρείας εμβόλιο θέλει να κάνει, ωστόσο συνεργάτες του κ. Θεμιστοκλέους τόνισαν: «Είναι προφανές ότι η φράση ''ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει'' δεν αφορά επιλογή εμβολίων, αλλά, με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί ή όχι».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ