Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κορονοϊός - εμβόλιο: Θετικοί οι Eλληνες για το εμβόλιο του κορονοϊού σύμφωνα με έρευνα

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το εμβόλιο του κορονοϊού
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το εμβόλιο του κορονοϊού / Πηγή: ΑΡ

Αισιοδοξία/ελπίδα όσον αφορά στις εξελίξεις με το εμβόλιο του κορονοϊού εκφράζει το 42% των ερωτηθέντων στη μεγάλη έρευνα της Κάπα Research, το τρίτο μέρος της οποίας παρουσιάζει σήμερα το imerisia.gr. Σε ένα ποσοστό 42% οι πολίτες δηλώνουν «θετικοί» στο να κάνουν το εμβόλιο, με το 27% να δηλώνει «αρνητικό» στον εμβολιασμό και ένα επίσης 27% να τηρεί επιφυλακτική σταάση απέναντι στο νέο εμβόλιο.

Η έρευνα της Κάπα Research διενεργήθηκε το διάστημα 4-7 Δεκεμβρίου και σε αυτήν συμμετείχαν 1.010 άτομα (άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω) και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Εμβόλιο και συναισθήματα

Στην ερώτηση «Τι συναισθήματα σας δημιουργούν οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού;», οι πολίτες σε ποσοστό 42% απάντησαν ότι τους δημιουργεί αισιοδοξία/ελπίδα, με ένα 35% πάντως να είναι επιφυλακτικό απέναντι στο εμβόλιο. Το 32% δηλώνει ότι αισθάνεται ανακούφιση και ένα 16% ανησυχία/φόβο.

Κάπα Research 1
Κάπα Research 1

 

Πόσοι θα κάνουν το εμβόλιο;

«Εάν το επόμενο διάστημα εγκριθεί και είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για την πρόληψη του κορoνοϊού χωρίς κόστος, εσείς θα εμβολιαστείτε;» ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Κάπα Research. Σε ποσοστό 43% οι πολίτες δήλωσαν «θετικοί» στον εμβολιασμό, σε ποσοστό 27% «πιο επιφυλακτικοί», όπως 27% ήταν και όσοι δήλωσαν «αρνητικοί» στο να κάνουν το νέο εμβόλιο.

Ανά φύλο και ηλικία, οι άνδρες είναι πιο θετικοί απ’ ό,τι οι γυναίκες στο ενδεχόμενο εμβολιασμού (με ποσοστά 47% και 40% αντίστοιχα), όπως περισσότερο θετικοί δήλωσαν και όσοι από τους συμμετέχοντες ήταν άνω των 65 ετών. Αυτοί που είναι περισσότερο αντίθετοι στον εμβολιασμό είναι οι πολίτες ηλικίας 35 έως 44 ετών, όπως προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research.

Όσον αφορά τις απαντήσεις ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης και το οικογενειακό εισόδημα, θετικοί στο να κάνουν το εμβόλιο δήλωσαν (σε ποσοστό 55%) όσοι έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, ενώ όσοι έχουν εισόδημα από 20.000 ευρώ και πάνω είναι περισσότερο θετικοί απ’ ό,τι οι υπόλοιπες υποομάδες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των απαντήσεων ανάλογα με το κόμμα που στηρίζουν οι πολίτες. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι σε ποσοστό 61% θετικοί στο να εμβολιαστούν, ενώ όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά 36% θετικοί. Το μεγαλύτερο ποσοστό, πάντως, θετικών… ψήφων παίρνει το εμβόλιο από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, καθώς το 67% δηλώνει θετικό στον εμβολιασμό, ενώ από την Ελληνική Λύση μόλις το 3% θα έκανε το εμβόλιο.

Κάπα Research 2
Κάπα Research 2
Κάπα Research 3
Κάπα Research 3
Κάπα Research 4
Κάπα Research 4
Κάπα Research 5
Κάπα Research 5

Γιατί δεν θα έκαναν το εμβόλιο

Στην ερώτηση «Για ποιον από τους παρακάτω λόγους είναι πιθανό να μην κάνετε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού;», οι συμμετέχοντες σε ποσοστό 35% δήλωσαν ότι ανησυχούν για την ταχύτητα που γίνονται οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου, με 28% να δηλώνει ότι ανησυχεί για τις παρενέργειες του εμβολίου. Πάντως, σε ποσοστό 35% οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι «θα κάνουν σίγουρα το εμβόλιο».

Από όσους, δε, δήλωσαν θετικοί στο να κάνουν το εμβόλιο, το 72% δήλωσε ότι θα κάνει σίγουρα το εμβόλιο εναντίον του κορoνοϊού.

Κάπα Research 6
Κάπα Research 6
Κάπα Research 7
Κάπα Research 7

Πού θέλουν να κάνουν το εμβόλιο

«Εάν κάνατε τελικά το εμβόλιο, πού θα προτιμούσατε να το κάνετε;», ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Κάπα Research. Σε ποσοστό 35% απάντησαν «σε ένα από τα κέντρα που δημιουργεί το υπ. Υγείας», το 10% θα το έκανε στον φαρμακοποιό του, το 17% στον οικογενειακό γιατρό, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό 25% δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει πού θα κάνει το εμβόλιο.

Κάπα Research 8
Κάπα Research 8

Ποια εμβόλια εμπιστεύονται

Στην ερώτηση «Από όσα έχετε ακούσει και διαβάσει μέχρι σήμερα, πόσο εμπιστεύεστε κάθε ένα από τα παρακάτω εμβόλια κατά του κορoνοϊού που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών;», το 46% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι εμπιστεύεται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (που ήταν και το πρώτο που εγκρίθηκε), το 40% εμπιστεύεται το εμβόλιο της Moderna και το 33% το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Αντιθέτως, το 52% δεν εμπιστεύεται το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, όπως και ένα 46% δεν εμπιστεύεται το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σε σχετική ερώτηση, όσοι δήλωσαν θετικοί στο να εμβολιαστούν θα έκαναν το εμβόλιο της Pfizer σε ποσοστό 32%, ωστόσο η πλειονότητα των ερωτηθέντων (και συγκεκριμένα το 40%) δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιο εμβόλιο θα έκανε.

Κάπα Research 9
Κάπα Research 9

 

Κάπα Research 10
Κάπα Research 10
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ