Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Ποιες χώρες ξανάρχισαν τη χρήση του

Η αμερικανική FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού
Εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 | Πηγή: AP Images

Σχεδόν μία ντουζίνα χώρες ξανάρχισαν σήμερα να χρησιμοποιούν τα εμβόλια της AstraZeneca καθώς οι αρμόδιες Αρχές της ΕΕ και της Βρετανίας δήλωσαν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων μετά από τις αναφορές σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων και την προσωρινή διακοπή των εμβολιασμών.

Η άρση των αναστολών θα αποτελέσει ένα τεστ για την εμπιστοσύνη του κοινού προς τα εμβόλια και τις εποπτικές Αρχές, τα συμπεράσματα των οποίων υπόκεινται σε πρωτοφανή έλεγχο καθώς οι μεταλλάξεις επεκτείνονται και ο παγκόσμιος αριθμός των νεκρών, που ήδη έχουν φθάσει τα 2,7 εκατομμύρια, αυξάνεται.

Η Ινδονησία ακολούθησε τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες στην εκ νέου χρήση των εμβολίων μετά τις αναστολές των εμβολιασμών που προκλήθηκαν από περίπου 30 περιπτώσεις σπάνιων εγκεφαλικών θρομβώσεων σε εκατομμύρια εμβολιασμούς, για τις οποίες έπρεπε να αποφανθούν οι επιστήμονες αν υπάρχει κάποια αιτιώδης σχέση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κατέληξε στο ξεκάθαρο, όπως το χαρακτήρισε, συμπέρασμα ότι τα οφέλη του εμβολίου για την προστασία των ανθρώπων από τον θάνατο ή την εισαγωγή σε νοσοκομείο λόγω του κορονοϊού είναι μεγαλύτερα από τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Ωστόσο, ο ΕΜΑ ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί με βεβαιότητα μία αιτιώδης σχέση μεταξύ των εγκεφαλικών θρομβώσεων και του εμβολίου και ότι θα συνεχίσει τον έλεγχό της μαζί με τη βρετανική εποπτική Αρχή (MHRA).

«Είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Αν επρόκειτο για εμένα, θα εμβολιαζόμουν αύριο», δήλωσε η διευθύντρια του ΕΜΑ, Emer Cooke, στη χθεσινή ενημέρωση Τύπου.

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες από τον ΕΜΑ

Ο ΕΜΑ ανέφερε ότι θα επικαιροποιήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες της για το εμβόλιο, ώστε να συμπεριλάβει μία εξήγηση για τους ασθενείς σχετικά με τους δυνητικούς κινδύνους και μία πληροφόρηση για τους επαγγελματίες υγείας, ώστε να βοηθήσει τον κόσμο να γνωρίζει τις περιπτώσεις που θα πρέπει να ζητά ιατρική βοήθεια μετά από τον εμβολιασμό.

Μετά την κίνηση του ΕΜΑ, και άλλοι επεδίωξαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο θεωρείται παγκοσμίως ως σημαντικό λόγω της σχετικά εύκολης αποθήκευσής του και δυνατότητας μεταφοράς του καθώς και της χαμηλής τιμής του, σε σύγκριση με εμβόλια mRNA της Moderna και της Pfizer.

Δηλώσεις Καστέξ και Ντράγκι

Η Γερμανία ξανάρχισε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca από σήμερα το πρωί, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να προωθήσει μία ανάλογη επανεκκίνηση στη χώρα του, κάνοντας ο ίδιος το εμβόλιο σήμερα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, είπε ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει, απηχώντας το κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Η Ισπανία θα ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς από την Τετάρτη, ενώ και ο Καναδάς έδωσε το πράσινο φως για το εμβόλιο.

Η MHRA ερευνά πέντε περιπτώσεις της σπάνιας εγκεφαλικής θρόμβωσης που έχουν αναφερθεί μετά από 11 εκατομμύρια εμβολίων που έχουν γίνει στη Βρετανία.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα