Νέα
  • ΓΔ: 903.48 -0.40%
  • Τζίρος: 67,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μακρόν: Η Τουρκία θα επιχειρήσει να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: AP
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: AP

Ανησυχίες ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να επηρεάσει τις επικείμενες γαλλικές εκλογές εξέφρασε ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι απειλές δεν συγκαλύπτονται, επομένως θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό France 5.

Ο Μακρόν δεν εξήγησε πώς η Τουρκία θα μπορούσε να παρέμβει στις γαλλικές εκλογές-  ή αν αναφερόταν στις περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου, στις προεδρικές εκλογές του 2022 ή και στις δύο. Είπε μόνο ότι η Τουρκία «θα παίξει με την κοινή γνώμη». Πιθανόν ήταν μία αναφορά σε τμήματα της τουρκικής διασποράς μέσω των σχολείων, τζαμιών και άλλων οργανισμών.

Ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τη δήλωσή του, σημειώνοντας ότι ο διάλογος με την Τουρκία παραμένει αναγκαίος. Τόνισε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σημαντικός εμπορικός εταίρος καθώς και κρίσιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή.

«Αν πείτε τη νύχτα: Δεν μπορούμε να συνεργασθούμε μαζί σας πλέον, καμία άλλη συζήτηση, θα ανοίξουν τις πόρτες και θα έχουμε 3 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες να φθάνουν στην Ευρώπη. Πρέπει να συνεργασθούμε με την Τουρκία», δήλωσε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι πολίτες στη Γαλλία μπορεί να είναι ευεπίφοροι να ακολουθήσουν τον Ερντογάν, αν πράγματι έχει πρόθεση να παρέμβει, αλλά σε κάθε περίπτωση ο αριθμός τους δεν είναι αμελητέος.

Καθώς ο Μακρόν αρχίζει την εκστρατεία για την επανεκλογή του, τα θέματα που εστιάζει αφορούν στο Ισλάμ και την ασφάλεια σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους, οι οποίοι διαφορετικά θα στήριζαν την επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2017, ο Μακρόν είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για χακάρισμα των υπολογιστών του κόμματός του και παραπληροφόρηση.
 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ