Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην ασφάλεια τροφίμων

Τεχνητή Νοημοσύνη
Πηγή: Pixabay

Στις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και την ασφάλεια των τροφίμων αναφέρθηκε το ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια Τροφίμων (Global Food Safety Initiative, GFSI), το οποίο πραγματοποιήθηκε ψηφιακά από τις 23 ως τις 25 Μαρτίου με πάνω από 600 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Ήδη, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα από επιχειρήσεις όπως η Amazon και η Coca-Cola, αλλά και από εθνικούς φορείς ελέγχου τροφίμων όπως αυτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

H ελληνική εταιρεία Agroknow, η οποία παρέχει τεχνολογικά εργαλεία στις εταιρείες τροφίμων προκειμένου να αποτρέψουν ανακλήσεις τροφίμων, διοργάνωσε δύο πάνελ με το συγκεκριμένο θέμα.

Το πρώτο πάνελ, που έλαβε χώρα στις 24 Μαρτίου και συντονίστηκε από τον Καθηγητή Ασφάλειας Τροφίμων και βασικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης για την πρόληψη διατροφικών σκανδάλων, κύριο Κρις Έλιοτ, αναφέρθηκε στις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα από επιχειρήσεις και εθνικούς φορείς ελέγχου τροφίμων. Συμμετείχαν η Καρλέτα Ότον, Αντιπρόεδρος ασφάλειας προϊόντων της Amazon, ο Zόλταν Σιπός, Αντιπρόεδρος Ποιότητας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της Coca-Cola, η οποία χρησιμοποιεί ήδη την πλατφόρμα πρόβλεψης κινδύνων «FOODAKAI», προϊόν της Agroknow, ο Ντόναλτ Πράτερ, Επίτροπος για την ασφάλεια εισαγόμενων τροφίμων του Αμερικάνικου FDA και ο Νίκος Μανουσέλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Agroknow.

«Υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, πρόκειται για το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα των πρωτοπόρων εταιρειών-οργανισμών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπολοίπων. Πράγματι, η πρόκληση που έχουμε να διαχειριστούμε είναι πολύ μεγάλη: Πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη και τις σπουδαίες εφαρμογές της μια ισότιμα προσβάσιμη και αξιοποιήσιμη τεχνολογία ώστε να υποστηρίξει κάθε κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε περισσότερο ασφαλές και υγιεινό φαγητό στα πιάτα των καταναλωτών», σημείωσε ο Νίκος Μανουσέλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Agroknow.

Στο δεύτερο πάνελ της επόμενης ημέρας ο Γιάννης Στοΐτσης, Eπικεφαλής Τεχνολογίας της εταιρείας, παρουσίασε μια πλατφόρμα που προσφέρει «Risk Data as Service», δηλαδή παγκόσμια δεδομένα για την ασφάλεια των τροφίμων τα οποία μπορεί να κατεβάσει κάποιος πολύ εύκολα και γρήγορα για να κάνει πρόβλεψη επικινδυνότητας (risk prediction). Μάλιστα, αναφέρθηκε και στους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας για το 2021, ανάμεσα στους οποίους είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του πελατολογίου στη Βόρεια Αμερική.

Τι κάνουν Amazon, Coca-Cola και FDA

  • Η Amazon έχει εξειδικευμένο τμήμα αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη προβλημάτων στα προϊόντα που διαθέτει. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει και μια ομάδα περισσότερων των 400 μηχανικών πληροφορικής, που αναλύουν εκατοντάδες πηγές πληροφορίας κάθε εβδομάδα, για να εντοπίσουν προϊόντα που δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση και να τα αποσύρουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της.
  • Η Coca-Cola χρησιμοποιεί την πλατφόρμα πρόβλεψης κινδύνων FOODAKAI που έχει αναπτυχθεί από την Agroknow, για να ενημερώσει και υποστηρίξει τις αποφάσεις των τμημάτων ασφάλειας τροφίμων σε όλες τις χώρες στις οποίες έχει εμπορική παρουσία.
  • Η Αμερικάνικη κυβέρνηση πριν μερικούς μήνες δημοσίευσε την Ψηφιακή Στρατηγική για Εξυπνότερη  Ασφάλεια Τροφίμων (https://www.fda.gov/food/new-era-smarter-food-safety), με βασικό συστατικό την αξιοποίηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για την πρόληψη δηλητηριάσεων καταναλωτών και ανακλήσεων προϊόντων τροφίμων. Εδώ και 3 χρόνια έχει αναπτύξει ένα εσωτερικό σύστημα πρόβλεψης κινδύνων που αφορούν εισαγόμενα προϊόντα τροφίμων, το οποίο καθοδηγεί τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που γίνονται από τις τελωνειακές αρχές της.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ