Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε σήμερα ότι η Ινδία θα διακόψει τη ροή νερού από ποταμούς που πηγάζουν από το έδαφός της αλλά καταλήγουν και υδρεύουν το Πακιστάν, ως αντίποινα για τη φονική επίθεση που σημειώθηκε στο ινδικό Κασμίρ στα τέλη Απριλίου.
«Το νερό που δικαιούται η Ινδία έως τώρα κατευθυνόταν εκτός των συνόρων. Από εδώ και στο εξής θα το συγκρατούμε, για να εξυπηρετούμε τις δικές μας ανάγκες», ανέφερε ο Μόντι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Κλιμακώνεται η ένταση: Από το Κασμίρ στον «πόλεμο του νερού»
Η Ινδία αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη του Ινδού, μια συμφωνία του 1960 με το Πακιστάν για τη διαχείριση του νερού, σε αντίδραση στην τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου στο Παχαλγκάμ, που στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους. Αν και δεν υπήρξε επίσημη ανάληψη ευθύνης, το Νέο Δελχί κατηγορεί ευθέως το Ισλαμαμπάντ, το οποίο αρνείται κάθε εμπλοκή.
Η κατάσταση στα σύνορα είναι εκρηκτική, με τις δύο πυρηνικές δυνάμεις να βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου. Ινδικές και πακιστανικές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά επί μία εβδομάδα, ενώ η ένταση μεταφέρεται πλέον και στο μέτωπο του νερού. Το Πακιστάν κατηγόρησε την Ινδία ότι επεμβαίνει στη ροή του ποταμού Σενάμπ, έναν από τους τρεις ποταμούς που έχουν τεθεί υπό πακιστανικό έλεγχο βάσει της συνθήκης. Ο υπουργός Άρδευσης του Παντζάμπ, Καζίμ Πιρζάντα, δήλωσε πως η παρατηρούμενη μείωση της ροής δεν μπορεί να εξηγηθεί από φυσικά αίτια.
«Πράξη πολέμου» ο περιορισμός των ποταμών
Μετά τη μονομερή αναστολή της συνθήκης από την Ινδία, το Πακιστάν προειδοποίησε πως κάθε παρέμβαση στη ροή των ποταμών θα θεωρηθεί «πράξη πολέμου». Η επαρχία Παντζάμπ, όπου κατοικεί σχεδόν το 50% του πληθυσμού του Πακιστάν και αποτελεί κρίσιμη γεωργική περιοχή, εξαρτάται άμεσα από αυτούς τους ποταμούς.
Σημειώνεται ότι η Συνθήκη του Ινδού επιτρέπει μεν στην Ινδία τη χρήση του νερού για γεωργικούς και υδροηλεκτρικούς σκοπούς, όχι όμως και τη μεταβολή της ροής ή τον περιορισμό του όγκου των υδάτων προς το Πακιστάν.