Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο πρόκειται αυτή την εβδομάδα να πραγματοποιήσουν τις πρώτες εμπορικές συνομιλίες τους από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησε τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ο οποίος έχει αναστατώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, και ο εκπρόσωπος εμπορίου Τζέιμι Γκριρ θα συναντήσουν τους Κινέζους ομολόγους τους στη Γενεύη. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της αποστολής της θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος, Χε Λιφένγκ.
Πρόκειται για την πρώτη υψηλού επιπέδου επαφή των δύο πλευρών από την παρουσία του αντιπροέδρου Χαν Τζενγκ στην ορκωμοσία του Τραμπ τον Ιανουάριο.
Ο Μπέσεντ δήλωσε στο Fox News το βράδυ της Τρίτης ότι οι δύο ομάδες θα συναντηθούν το Σάββατο και την Κυριακή, σημειώνοντας πως υπάρχει «κοινό συμφέρον» για διάλογο, καθώς τα υψηλά επίπεδα δασμών «δεν είναι βιώσιμα». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις δεν αποτελούν διαπραγμάτευση συνολικής εμπορικής συμφωνίας, αλλά προσπάθεια αποκλιμάκωσης.
«Η αίσθησή μου είναι ότι πρόκειται για αποκλιμάκωση, όχι για τη μεγάλη συμφωνία», δήλωσε.
«Πρέπει πρώτα να αποκλιμακώσουμε πριν προχωρήσουμε».
Η συνάντηση αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης του εμπορικού πολέμου, ο οποίος έχει οδηγήσει την Ουάσιγκτον να επιβάλλει δασμούς 145% στις εισαγωγές από την Κίνα, ενώ το Πεκίνο ανταπέδωσε με δασμούς 125% σε αμερικανικά προϊόντα.
Πρόκειται για το πρώτο θετικό σημάδι για τις επιχειρήσεις, οι οποίες ανησυχούν από το πρωτοφανές επίπεδο δασμών μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό συμβαίνει ενώ ο Τραμπ είχε αναφέρει επανειλημμένα ότι διεξάγονται συνομιλίες, δηλώσεις που αναιρούνταν από μέλη της δικής του ομάδας.
Η Γουέντι Κάτλερ, πρώην αξιωματούχος εμπορίου των ΗΠΑ και νυν αντιπρόεδρος του Asia Society Policy Institute, δήλωσε:
«Ξέραμε όλοι ότι ΗΠΑ και Κίνα θα έπρεπε να ξαναπροσεγγίσουν, αλλά η ανακοίνωση συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο στη Γενεύη σε τόσο υψηλό επίπεδο ξεπερνά τις προσδοκίες».
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι πρέπει να «κρατήσουμε χαμηλά τις προσδοκίες», καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να επιβάλεις δασμούς παρά να συνεργαστείς για ένα κοινό σχέδιο αποκατάστασης σχέσεων.
Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο ήταν βυθισμένες σε αδιέξοδο, με τον Τραμπ να θέλει άμεσες συνομιλίες με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αλλά η Κίνα να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει διάλογος σε ηγετικό επίπεδο χωρίς προϋποθέσεις.
Αν και προηγουμένως το Πεκίνο ζητούσε προκαταρκτική μείωση δασμών ως όρο για συνομιλίες, φαίνεται πως μαλάκωσε τη στάση του, όταν κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει βλάβη στο να γίνουν συνομιλίες».
Σε ερώτηση για το ποια πλευρά πρότεινε τη συνάντηση, ο Μπέσεντ απάντησε:
«Δεν υπήρξε πρώτος γύρος. Υπήρχαν πολλά σημεία επαφής με την πάροδο του χρόνου».
Καταθέτοντας νωρίτερα στο Κογκρέσο, ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι ενώ οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με 17 από τους 18 κύριους εμπορικούς εταίρους τους, δεν είχαν μέχρι πρότινος επαφές με την Κίνα.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι αποφάσισε να συμμετάσχει σε συνομιλίες μετά από επανειλημμένες ενδείξεις από την Ουάσιγκτον για πιθανή χαλάρωση των δασμών και έκφραση επιθυμίας για διάλογο.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες προσδοκίες, τα ίδια τα συμφέροντα της Κίνας και τις πιέσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές, η Κίνα αποφάσισε να συμφωνήσει για διάλογο με τις ΗΠΑ», δήλωσε το υπουργείο.
Ωστόσο, προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες ως κάλυψη για εκβιασμούς.
«Πρέπει να τονιστεί ότι ο κατευνασμός δεν φέρνει ειρήνη και οι υποχωρήσεις δεν κερδίζουν σεβασμό», προστέθηκε.
Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ πυροδότησε πτώση στις διεθνείς αγορές επιβάλλοντας «αντιποίνους» δασμούς έως 50% σχεδόν σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, μείωσε τους δασμούς σε βασικό επίπεδο 10% για 90 ημέρες.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επίσης ανακοινώσει ότι προετοιμάζεται για νέους δασμούς σε τομείς όπως:
- ημιαγωγοί και καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη,
- ξύλο, χαλκός, φαρμακευτικά προϊόντα και κρίσιμα ορυκτά.
Το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ απείλησε με δασμούς στις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές.
Mε πληροφορίες από Financial Times