Οι συνομιλίες αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα περιλαμβάνουν και διαπραγματεύσεις για τον επί μακρόν καθυστερημένο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο οικονομίες — αναβιώνοντας μια συζήτηση που έχει παγώσει εδώ και χρόνια λόγω διαφωνιών για το κόστος, τη διαδρομή και τον βαθμό επείγοντος του έργου.
Η Μόσχα εδώ και καιρό επιδιώκει συμφωνία για τον αγωγό Power of Siberia 2, με στόχο τόσο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων όσο και την αύξηση της ροής φυσικού αερίου προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ενέργειας στον κόσμο. Η Ρωσία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εξαγωγές προς την Κίνα, καθώς δυσκολεύεται να αναπληρώσει την ευρωπαϊκή αγορά, η οποία μειώθηκε δραστικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022 — και ενδέχεται να διακοπεί πλήρως έως το 2027. Από την πλευρά της, το Πεκίνο, διαθέτοντας άλλες εναλλακτικές και πολιτική διαφοροποίησης των προμηθευτών του, δεν έδειχνε μέχρι τώρα ιδιαίτερη βιασύνη.
Ωστόσο, οι οικονομικές πιέσεις και για τις δύο πλευρές φαίνεται πως τις φέρνουν πιο κοντά σε έναν συμβιβασμό — η Ρωσία υπόκειται σε βαριές κυρώσεις από τη Δύση, ενώ η Κίνα αντιμετωπίζει προβλήματα στη βιομηχανία και το εμπόριο, καθιστώντας το φθηνότερο φυσικό αέριο πιο ελκυστικό.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, το Πεκίνο ενδέχεται να είναι έτοιμο να σπάσει το αδιέξοδο, αποδεχόμενο διαπραγμάτευση για υψηλότερη τιμή αγοράς από ό,τι είχε συζητηθεί στο παρελθόν, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις κυβερνητικές συνομιλίες.
Η Κίνα τώρα επιδιώκει μια τιμή μεταξύ της εσωτερικής τιμής φυσικού αερίου στη Ρωσία και αυτής που πληρώνει για το φυσικό αέριο μέσω του αρχικού αγωγού Power of Siberia, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, καθώς οι συνομιλίες δεν είναι δημόσιες.
Οι διαφωνίες παραμένουν - το θέμα της διαδρομής
Υπάρχουν ακόμη σημεία διαφωνίας. Η Κίνα επιθυμεί άμεση σύνδεση, αποφεύγοντας τη διαδρομή μέσω Μογγολίας. Ο αρχικός αγωγός Power of Siberia συνδέει απευθείας τις δύο χώρες, αλλά για τη δεύτερη εκδοχή υπήρχαν και άλλες δυνατές διαδρομές.
Ο Power of Siberia 2 θα επιτρέψει στη Ρωσία να μεταφέρει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο (1,8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), δίνοντας στη Κίνα τη δυνατότητα να αντικαταστήσει ακριβότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Για σύγκριση, η Ρωσία αναμένει να μεταφέρει 38 δισ. κυβικά μέτρα αγωγού φέτος μέσω του αρχικού Power of Siberia, καθώς αυτός φτάνει στην πλήρη του δυναμικότητα.
Καθυστερήσεις και αβεβαιότητα για την τελική συμφωνία
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για τον αγωγό διαρκούν εδώ και χρόνια, με το Πεκίνο να μην έχει συμφωνήσει ούτε σε προκαταρκτικό επίπεδο, ενώ η Μόσχα συχνά ανακοινώνει ότι επίκειται συμφωνία. Αρκετές πηγές σημειώνουν ότι δεν αναμένεται να υπογραφεί επίσημη συμφωνία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
Ένας άγνωστος παράγοντας στις συζητήσεις είναι η προσπάθεια των ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο στενότερης επαφής με τη Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου, περιλαμβανομένης της πιθανής συνεργασίας με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom PJSC.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, δήλωσε την Τρίτη ότι οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα, περιλαμβανομένου και του αγωγού φυσικού αερίου, θα συζητηθούν, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν απάντησε άμεσα, όπως επίσης και η Gazprom δεν απάντησε σε ερωτήσεις που της εστάλησαν μέσω email.
Με πληροφορίες από Bloomberg