Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Η ναυπηγική μονάδα της Thyssenkrupp αναζητά εταίρους στην Ευρώπη

Η ναυτική μονάδα της Thyssenkrupp AG εξετάζει συνεργασίες με ναυπηγεία σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι νέες παραγγελίες υποβρυχίων ωθούν τα γερμανικά της ναυπηγεία στα όρια της παραγωγικής τους ικανότητας.

Η Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS), ο μεγαλύτερος ναυπηγός πολεμικών πλοίων της Γερμανίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Σιγκαπούρη παρήγγειλε δύο επιπλέον υποβρύχια τύπου 218SG, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε έξι. Η συμφωνία σημαίνει ότι τα δύο ναυπηγεία της TKMS θα λειτουργούν σχεδόν στο μέγιστο της χωρητικότητάς τους μέχρι και τη δεκαετία του 2040, ακριβώς τη στιγμή που η Ευρώπη αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες.

Αναζητώντας εταίρους για ευρωπαϊκή ενοποίηση

«Αναζητούμε συνεργάτες και επιλογές για ενοποίηση», δήλωσε την Πέμπτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της TKMS, Όλιβερ Μπουρκχαρντ. «Υπάρχει άνιση χρήση των ναυπηγικών δυνατοτήτων στην Ευρώπη και πρέπει να σκεφτούμε με ευρωπαϊκούς όρους.»

Παρότι είναι ένας από τους κορυφαίους ναυπηγούς της Ευρώπης, η TKMS έχει περιοριστεί επί σειρά ετών λόγω ανεπαρκών επενδύσεων από τη μητρική της εταιρεία. Προηγούμενες προσπάθειες για ενοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχαν «παγώσει», εν μέρει εξαιτίας της απροθυμίας του Βερολίνου να παραχωρήσει τον έλεγχο της τεχνολογίας υποβρυχίων, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Γερμανίας.

Άνοδος των ναυτικών εξοπλισμών και αβεβαιότητα στο ΝΑΤΟ

Οι δαπάνες της Γερμανίας για το πολεμικό ναυτικό αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, μετά την τροποποίηση των δημοσιονομικών κανόνων από τη Bundestag, ώστε να επιτραπούν απεριόριστες επενδύσεις στον στρατιωτικό τομέα. Η ανάγκη αυτή έγινε πιο πιεστική μετά τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς, που αμφισβήτησε τον διατλαντικό αμυντικό άξονα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τον ρόλο της Αμερικής στην ασφάλεια στρατηγικών θαλάσσιων οδών όπως η Βαλτική, όπου η Ρωσία διατηρεί σημαντικές ναυτικές βάσεις.

Επέκταση δυναμικότητας με το ναυπηγείο του Wismar

Με την κύρια γραμμή παραγωγής της στο Κίελο, η TKMS ανακαινίζει παράλληλα μια δεύτερη εγκατάσταση στο Βίσμαρ, στη βορειοανατολική Γερμανία. Η εταιρεία απέκτησε το ναυπηγείο του Wismar το 2022, μετά τη χρεοκοπία της MV Werften, γνωστής προηγουμένως για τα κρουαζιερόπλοια, και το μετατρέπει σε μονάδα κατασκευής υποβρυχίων.

«Προς το παρόν, δεν σκοπεύω να αποκτήσω τρίτο ναυπηγείο, αλλά αν συνεχίσει να αυξάνεται η ζήτηση, ίσως χρειαστεί να το σκεφτούμε», δήλωσε ο Μπουρκχαρντ, σημειώνοντας ότι η TKMS έχει διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα τα τελευταία τρία χρόνια. «Στο Wismar υπάρχει ακόμη διαθέσιμη χωρητικότητα.»

Η Thyssenkrupp σκοπεύει να εισάγει μερικώς την TKMS στο χρηματιστήριο αργότερα φέτος. Ο Μπουρκχαρντ δήλωσε ότι το σχέδιο προχωρά κανονικά, παρά την αστάθεια στις αγορές που προκαλούν οι εμπορικές πολιτικές του προέδρου Τραμπ.

«Είναι σε καλό δρόμο», είπε, προσθέτοντας ότι ο αμυντικός τομέας βρίσκεται σε «ειδική κατάσταση» και πως το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ