Ο 69χρονος καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ είναι ο νέος Πάπας, ο Λέων ο 14ος.
Πρόκειται για τον πρώτο Πάπα από τη Βόρεια Αμερική στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ενώ ως προς την τοποθέτησή του θεωρείται μετριοπαθής.
Δείτε live:
Νωρίτερα, λευκός καπνός βγήκε από την καμινάδα πάνω από την Καπέλα Σιξτίνα την Πέμπτη, σηματοδοτώντας ότι οι 133 καρδινάλιοι που βρίσκονταν σε απομόνωση για δύο ημέρες εξέλεξαν νέο πάπα για να ηγηθεί των 1,4 δισεκατομμυρίων Ρωμαιοκαθολικών παγκοσμίως.
Η ταυτότητα του νέου ποντίφικα δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Ένα μεγάλο πλήθος στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, ετοιμάζεται να δει τον νέο πάπα να εμφανίζεται στο μπαλκόνι με θέα την πλατεία.
Οι υποψήφιοι
Ζαν-Μαρκ Αβελίν
Καθολικός καρδινάλιος από τη Μασσαλία, Γαλλία
Πίτερ Έρντο
Συντηρητικός καρδινάλιος από την Ουγγαρία
Μάριο Γκρεκ
Καρδινάλιος από τη Μάλτα
Πιέτρο Παρολίν
Αναπληρωτής του Πάπα Φραγκίσκου
Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα
Υπεύθυνος του Βατικανού για τις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής
Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ
Αμερικανός καρδινάλιος
Λουίς Αντόνιο Τάγκλε
Καρδινάλιος με φιλελεύθερες τάσεις από τις Φιλιππίνες
Ματέο Τζούπι
Προοδευτικός καρδινάλιος από την Ιταλία
«Ζήτω ο πάπας, έχουμε πάπα!»
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου ξέσπασε σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα με τις πρώτες λευκές τολύπες καπνού που βγήκαν από τη μικρή καπνοδόχο, στη στέγη της Καπέλα Σιξτίνα.
«Ζήτω ο πάπας» και «Έχουμε πάπα!» φώναζαν οι παρευρισκόμενοι.
Η ταυτότητα του νέου πάπα και το όνομα που επέλεξε θα ανακοινωθούν σε όλον τον κόσμο σε λίγη ώρα από το κεντρικό μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Στη συνέχεια, ο νέος πάπας θα απευθύνει ένα πρώτο σύντομο μήνυμα και θα ευλογήσει το συγκεντρωμένο πλήθος.
Η αδελφή Μόνα Λίζα, μια Βραζιλιάνα μοναχή, βρισκόταν στην πλατεία, κρατώντας μια βραζιλιάνικη σημαία, με δάκρυα στα μάτια. «Είμαι τόσο ευτυχισμένη», είπε.
Ο πάπας Φραγκίσκος
Ο πάπας Φραγκίσκος πέθανε στις 21 Απριλίου, έπειτα από 12 χρόνια στο ύπατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Κατά τη θητεία του ξεκίνησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων και ανοιχτών συζητήσεων για μια σειρά θεμάτων που διχάζουν τους Καθολικούς, όπως τη χειροτονία γυναικών ιερέων και την καλύτερη ενσωμάτωση των ΛΟΑΤΚΙ πιστών.
Αν και δεν υπήρχε κάποιο ξεκάθαρο φαβορί για τη διαδοχή του, οι δύο επικρατέστεροι θεωρούνταν ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, ο «υπ’ αριθμόν 2» αξιωματούχος του Βατικανού και ο Φιλιπιννέζος καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε. Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι ήταν ο Γάλλος Ζαν-Μαρκ Αβελίν, ο Ούγγρος Πέτερ Έρντο, ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ και ο Ιταλός Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα.
Οι καρδινάλιοι-εκλέκτορες ψήφισαν για πρώτη φορά το απόγευμα της Τετάρτης και ακολούθησαν άλλοι δύο γύροι ψηφοφορίας το πρωί σήμερα. Επέστρεψαν στην Καπέλα Σιξτίνα για την τέταρτη ψηφοφορία στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και περίπου δύο ώρες αργότερα αναδύθηκε ο λευκός καπνός.
Στα προηγούμενα δέκα κονκλάβια είχαν χρειαστεί, κατά μέσο όρο, 7,2 ψηφοφορίες για την εκλογή πάπα. Ο Φραγκίσκος εξελέγη με την πέμπτη.