Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε την Κυριακή τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών με την Ουκρανία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, μια πρωτοβουλία που καλωσόρισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να συμμετάσχει, αλλά η Μόσχα θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Με τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν σταδιακά, ο Πούτιν πρότεινε άμεσες διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι στόχος είναι μια βιώσιμη ειρήνη.
«Προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβει τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς καμία προϋπόθεση», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα από το Κρεμλίνο μετά τη 1:30 π.μ. την Κυριακή. «Προσφέρουμε στις αρχές του Κιέβου να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις ήδη από την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη».
Ζελένσκι: «Πρώτο βήμα, η κατάπαυση του πυρός»
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε θετικό σημάδι το γεγονός ότι «οι Ρώσοι άρχισαν επιτέλους να σκέφτονται τον τερματισμό του πολέμου», ωστόσο υπογράμμισε ότι «το πρώτο και απαραίτητο βήμα για οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία είναι η κατάπαυση του πυρός».
«Περιμένουμε η Ρωσία να επιβεβαιώσει άμεση, πλήρη και αξιόπιστη κατάπαυση του πυρός, ξεκινώντας από αύριο, 12 Μαΐου, και η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει», ανέφερε.
Τραμπ: «Μια σπουδαία ημέρα αν σταματήσει το αιματοκύλισμα»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να μείνει στην ιστορία ως ειρηνοποιός και έχει δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο, χαρακτήρισε τη μέρα ως «πιθανώς σπουδαία» για Ρωσία και Ουκρανία.
«Πιθανώς μια σπουδαία μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!», έγραψε στο Truth Social. «Σκεφτείτε τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που μπορούν να σωθούν, αν αυτό το ατελείωτο ‘λουτρό αίματος’ σταματήσει επιτέλους».
Πίεση από Ευρωπαίους, επιφυλάξεις από Μακρόν
Η πρόταση Πούτιν ήρθε λίγες ώρες μετά από το αίτημα σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών προς το Κρεμλίνο, κατά την επίσκεψή τους στο Κίεβο το Σάββατο, να δεχθεί άμεση και άνευ όρων εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών, προειδοποιώντας για «μαζικές» κυρώσεις σε αντίθετη περίπτωση.
Ο Πούτιν απέρριψε τις ευρωπαϊκές εκκλήσεις, λέγοντας ότι δεν θα δεχθεί τελεσίγραφα. Δήλωσε, πάντως, ότι δεν αποκλείει συμφωνία για νέες ανακωχές ή κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο των συνομιλιών στην Τουρκία, με στόχο μια βιώσιμη ειρήνη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε ότι η πρόταση Πούτιν δείχνει διάθεση διαλόγου, αλλά αποτελεί προσπάθεια αγοράς χρόνου. «Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Μια άνευ όρων εκεχειρία δεν μπορεί να προηγείται των διαπραγματεύσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Επιθέσεις στην εκεχειρία
Ο Πούτιν ανέφερε πως η Ρωσία είχε προτείνει διάφορες προσωρινές εκεχειρίες, όπως μια πασχαλινή, μια παύση για ενεργειακές εγκαταστάσεις και πρόσφατα μια 72ωρη ανακωχή για την επέτειο των 80 χρόνων από τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κατηγόρησε την Ουκρανία ότι κατά τη διάρκεια αυτών των παύσεων επιτέθηκε με 524 drones, 45 θαλάσσια drones και δυτικά βλήματα, ενώ η Ρωσία απέκρουσε πέντε επιθέσεις. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, κατηγορεί τη Ρωσία για παραβίαση των προσωρινών εκεχειριών, περιλαμβανομένης της εκεχειρίας 8–10 Μαΐου.
Παρά το κάλεσμα του Πούτιν για συνομιλίες, η Ρωσία προχώρησε την Κυριακή σε νέα επίθεση με drones στο Κίεβο, προκαλώντας τραυματισμό ενός πολίτη και ζημιές σε κατοικίες, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Οι όροι του Πούτιν
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι συνομιλίες πρέπει να αγγίξουν τις ρίζες του πολέμου και πως θα μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις.
«Η πρότασή μας είναι στο τραπέζι. Η απόφαση ανήκει πλέον στις ουκρανικές αρχές και στους επιτηρητές τους, που φαίνεται να καθοδηγούνται από προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες, και όχι από τα συμφέροντα των λαών τους».
Παράλληλα, επανέφερε τη συμφωνία που είχε διαμορφωθεί στις αρχές του πολέμου το 2022, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα αναλάμβανε μόνιμη ουδετερότητα, με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία).
«Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο», υποστήριξε. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί χωρίς καμία προϋπόθεση».
Ευχαρίστησε επίσης την Κίνα, τη Βραζιλία, αφρικανικές και αραβικές χώρες, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις προσπάθειές τους να μεσολαβήσουν.
Με πληροφορίες από Reuters