Ενας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κατάρ, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Ταχίρ αλ Νόνο, στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τον Νόνο, οι συνομιλίες διεξάγονται χωρίς «προϋποθέσεις», ενώ καμία «συγκεκριμένη προσφορά» δεν έχει ακόμη τεθεί επισήμως στο τραπέζι. Παράλληλα, τόνισε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση είναι «διατεθειμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια που χρειάζεται» για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων.
Οι συνομιλίες διεξάγονται την ώρα που το Ισραήλ φέρεται να προετοιμάζει νέα φάση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στον πολύπαθο παλαιστινιακό θύλακα, με στόχο την απόκτηση «επιχειρησιακού ελέγχου» σε κρίσιμες περιοχές της Γάζας, όπως μεταδίδουν ισραηλινά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Παρεμβάσεις από τη διεθνή κοινότητα
Οι διαπραγματεύσεις ακολουθούν την πρόσφατη περιοδεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς απτά αποτελέσματα για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Ο Τραμπ αναγνώρισε, ωστόσο, την κλιμακούμενη επισιτιστική κρίση στη Γάζα και υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από το βήμα της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη να ασκηθεί διεθνής πίεση στο Ισραήλ για τον τερματισμό των επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας «σφαγή» όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Ισπανία θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να ζητηθεί γνωμοδότηση από το Διεθνές Δικαστήριο για την υποχρέωση του Ισραήλ να διασφαλίσει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Σάντσεθ υπογράμμισε πως η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της λύσης των δύο κρατών, καλώντας και άλλα κράτη να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη.
Βαρύς απολογισμός και ανθρωπιστική κρίση
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 153 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από ισραηλινές επιθέσεις. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη του πολέμου ξεπερνά πλέον τις 53.200, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στον αποκλεισμένο θύλακα επιδεινώνεται διαρκώς, με διεθνείς οργανισμούς να κάνουν λόγο για εκτεταμένες καταστροφές, έλλειψη τροφίμων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού εντός της Γάζας.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην Ντόχα, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη μιας από τις πιο αιματηρές φάσεις της σύγκρουσης, ελπίζοντας σε μια κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει την ανακούφιση των αμάχων και τη δημιουργία συνθηκών για πολιτική διευθέτηση.