Η Apple ανακοίνωσε την Παρασκευή αύξηση στην αξία ανταλλαγής παλαιών συσκευών iPhone στην Κίνα, προσφέροντας επιπλέον κίνητρα για την ενίσχυση της ζήτησης σε μια κρίσιμη αγορά.
Το iPhone 15 Pro Max μπορεί πλέον να αποφέρει έως και 5.700 γιουάν (791 δολάρια) σε περίπτωση ανταλλαγής, από 5.625 γιουάν προηγουμένως. Για σύγκριση, η τιμή αγοράς ενός ολοκαίνουριου iPhone 15 Pro Max ξεκινά από 7.999 γιουάν στην Κίνα. Το iPhone 15 Pro μπορεί τώρα να ανταλλαγεί για έως και 4.750 γιουάν, από 4.725 γιουάν πριν.
Αντίστοιχες αυξήσεις ισχύουν και για άλλα μοντέλα iPhone.
Η Apple έχει προσπαθήσει να προσφέρει εκπτώσεις τον τελευταίο χρόνο, ειδικά κατά τις περιόδους αργιών στην Κίνα. Παρότι οι νέες αυξήσεις δεν είναι μεγάλες, υποδηλώνουν τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της εταιρείας να τονώσει τις πωλήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπου αντιμετωπίζει μείωση μεριδίου αγοράς και εντονότερο ανταγωνισμό από εγχώριες εταιρείες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Canalys, το πρώτο τρίμηνο του έτους οι αποστολές της Apple στην Κίνα μειώθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση, ενώ το μερίδιό της στην αγορά smartphones στη χώρα υποχώρησε από 15% σε 13%. Η Apple επίσης ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι οι πωλήσεις της στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας — που περιλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν — παρουσίασαν ελαφρά πτώση σε ετήσια βάση.
Προβλήματα και στην εφοδιαστική αλυσίδα
Ωστόσο, το πρόβλημα της Apple στην Κίνα δεν περιορίζεται στις πωλήσεις, αλλά επεκτείνεται και σε ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας και παραγωγής προϊόντων. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αναστείλει τους περισσότερους δασμούς για κινεζικά προϊόντα προς το παρόν, συνεχίζεται η συζήτηση για την επιβολή ειδικών δασμών σε τσιπ και ηλεκτρονικά.
Η Apple, η οποία κατασκευάζει περίπου το 90% των iPhone στην Κίνα μέσω της συνεργάτιδας εταιρείας Foxconn, αναζητά τρόπους να μεταφέρει περισσότερη παραγωγή στην Ινδία — αν και ο Τραμπ έχει εκφράσει δυσαρέσκεια και για αυτή την επιλογή. Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι είπε στον CEO της Apple, Τιμ Κουκ, πως θα προτιμούσε η εταιρεία να κατασκευάζει συσκευές στις ΗΠΑ.
Ανταγωνισμός από Xiaomi και Huawei
Οι βασικοί ανταγωνιστές της Apple στην κινεζική αγορά είναι οι Xiaomi και Huawei. Η Huawei έχει σημειώσει εντυπωσιακή ανάκαμψη τους τελευταίους 17 μήνες, χάρη σε τεχνολογικές προόδους στα τσιπ και επιθετική κυκλοφορία νέων συσκευών.
Η Xiaomi, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο, ενισχύει τη θέση της στην αγορά premium συσκευών για να ανταγωνιστεί απευθείας την Apple. Την Πέμπτη, παρουσίασε το Xiaomi 15S Pro, ένα smartphone που περιλαμβάνει τσιπ δικής της σχεδίασης — κάτι που ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως έχουν καταφέρει επιτυχώς.
Η Xiaomi έχει επίσης δεσμευτεί να επενδύσει σχεδόν 7 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη νέων τσιπ μέσα στην επόμενη δεκαετία, δηλώνοντας ξεκάθαρα τις φιλοδοξίες της να ανταγωνιστεί άμεσα την Apple και τη Huawei.