Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Πάνω από το 16% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός

Αναστατωμένος ο πρόεδρος Ερντογάν
Πηγή: AP

Πάνω από το 16%, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2019, σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάρτιο, ασκώντας πίεση στον νέο κεντρικό τραπεζίτη, Σαχάπ Καβτσίογλου, να διατηρήσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 16,19% σε ετήσια βάση από 15,61% τον Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο του 5% και κινείται σε διψήφια επίπεδα στο μεγαλύτερο διάστημα της τελευταίας τετραετίας.

Ο προηγούμενος κεντρικός τραπεζίτης, Νατσί Αγκμπάλ, αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 19% από 10,25%, αλλά απολύθηκε στις 20 Μαρτίου, μετά από μόνο τέσσερις μήνες στη θέση αυτή και δύο ημέρες μετά την τελευταία αύξηση του επιτοκίου, προκαλώντας βουτιά 12% της λίρας κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά της.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει απολύσει τέσσερις κεντρικούς τραπεζίτες σε λιγότερο από μία διετία, πλήττοντας την αξιοπιστία της τουρκικής νομισματικής πολιτικής και συμβάλλοντας στη μακροχρόνια πτώση της λίρας, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον πληθωρισμός μέσω της αύξησης των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων.

Ο Καβτσίογλου είχε επικρίνει στο παρελθόν τη σφιχτή νομισματική πολιτική, υποστηρίζοντας, όπως και ο Ερντογάν, την ανορθόδοξη άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Ωστόσο, τις περασμένες εβδομάδες είχε δηλώσει σε επενδυτές και τραπεζίτες ότι τα επιτόκια πρέπει να διατηρηθούν υψηλά λόγω του πληθωρισμού.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 4,13% σε μηνιαία βάση και 31,2% σε ετήσια βάση.

Στην αιχμή των ετήσιων αυξήσεων ήταν οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και εισαγωγών που οδήγησαν στην άνοδο των τιμών μεταφορικών υπηρεσιών κατά σχεδόν 25%.

Σύμφωνα με πρόβλεψη από τον Φεβρουάριο, η κεντρική τράπεζα ανέμενε να ανέλθει ο πληθωρισμός στο 17% τον Μάρτιο και λίγο υψηλότερα τον Απρίλιο. Αναλυτές προβλέπουν ότι θα αυξηθεί και τον Απρίλιο, με την Goldman Sachs να αναμένει ότι θα κορυφωθεί στο 18%.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ