Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη ενδέχεται να επιβραδυνθεί έως και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, εξαιτίας της αυξημένης συχνότητας των καυσώνων, σύμφωνα με νέα έκθεση της Allianz Research. Η μελέτη παρομοιάζει την οικονομική επίπτωση μιας ημέρας με θερμοκρασίες άνω των 32°C με εκείνη μισής ημέρας απεργίας, καταδεικνύοντας τον άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Η επίδραση στην οικονομία διαφέρει από χώρα σε χώρα, με τη Γερμανία να καταγράφει απώλειες 0,1 ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ, ενώ η Ισπανία —όπου το θερμόμετρο το καλοκαίρι ανεβαίνει έως και δέκα βαθμούς περισσότερο— υφίσταται πτώση έως και 1,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, συνδέονται άμεσα με την ένταση και τη συχνότητα των καυσώνων, της ξηρασίας και των δασικών πυρκαγιών, προκαλώντας ευρείας κλίμακας οικονομικές επιπτώσεις.
Παγκόσμιο τίμημα
Συνολικά στον κόσμο τα κύματα καύσωνα μεταφράζονται φέτος σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με την Allianz Research.
Η Κίνα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα μπορεί να καταγράψουν απώλειες του ΑΕΠ σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας λόγω των κυμάτων καύσωνα, αναφέρεται στην έκθεση της Allianz Research, ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να αντιμετωπίσουν μείωση κατά περίπου 0,6 ποσοστιαία μονάδα και η Γαλλία έως το ένα τρίτο της μονάδας.
Η ζέστη πλήττει την εργασία
Οι ακραίες θερμοκρασίες μειώνουν επίσης την παραγωγικότητα της εργασίας, με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) να προβλέπει ότι η ζέστη θα μειώσει το σύνολο των εν δυνάμει ωρών εργασίας σε όλο τον κόσμο κατά 2,2% μέχρι το 2030.
Οι απώλειες της παραγωγικότητας λόγω της ζέστης μπορούν να μετριασθούν, σύμφωνα με την Allianz Research, η οποία καλεί να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα για να προετοιμασθούν οι πόλεις και να προσαρμοσθούν οι χώροι εργασίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ