Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήρε τους περιορισμούς εξαγωγών για λογισμικό σχεδίασης μικροτσίπ προς την Κίνα, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι εταιρείες λογισμικού ημιαγωγών Synopsys και Cadence.
«Η Synopsys εργάζεται για την αποκατάσταση της πρόσβασης στα πρόσφατα περιορισμένα προϊόντα στην Κίνα», ανέφερε η εταιρεία που εδρεύει στην Καλιφόρνια σε σχετική ανακοίνωση.
Ο ανταγωνιστής της, Cadence, επιβεβαίωσε στο CNBC ότι το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας των ΗΠΑ (Bureau of Industry and Security), το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου, ανέστρεψε την απόφαση περί περιορισμών εξαγωγών.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αποκατάστασης της πρόσβασης στο λογισμικό και την τεχνολογία μας για τους επηρεαζόμενους πελάτες, σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία των ΗΠΑ περί εξαγωγών», δήλωσε εκπρόσωπος της Cadence.
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του CNBC για σχολιασμό.
Στις 23 Μαΐου, οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει αρκετές εταιρείες σχεδίασης μικροτσίπ ότι ήταν υποχρεωμένες να λάβουν άδεια πριν προχωρήσουν σε εξαγωγές προϊόντων — όπως λογισμικό και χημικά υλικά για ημιαγωγούς — προς την Κίνα.
Άλλοι πάροχοι λογισμικού που επηρεάστηκαν από την απαγόρευση ήταν η Siemens EDA, αμερικανική θυγατρική της γερμανικής Siemens. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Siemens έλαβε επίσης έγκριση για να επαναλάβει τις δραστηριότητές της στην Κίνα.
Οι μετοχές των Synopsys και Cadence αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 6% και 7% στη μεταμεσονύχτια διαπραγμάτευση στην πλατφόρμα Robinhood, μετά την άρση των περιορισμών.
Οι τρεις εταιρείες θεωρούνται βασικά μέλη της αγοράς EDA (Electronic Design Automation), την οποία κυριαρχούν οι ΗΠΑ και περιλαμβάνει λογισμικό, υλικό και κρίσιμες υπηρεσίες για τον σχεδιασμό τσιπ και συσκευών ημιαγωγών.
Σύμφωνα με την TrendForce, το 2024 οι Synopsys, Cadence και Siemens EDA κατείχαν μερίδια 31%, 30% και 13% αντίστοιχα στην παγκόσμια αγορά.
Η είδηση αυτή έρχεται μετά τις πρόσφατες ενδείξεις προόδου προς εμπορική αποκλιμάκωση από πλευράς Κίνας, η οποία επιβεβαίωσε υπό όρους συμφωνίες για επανεκκίνηση ορισμένων ανταλλαγών σπάνιων γαιών και προηγμένης τεχνολογίας με τις ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από CNBC