Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

BRICS: Ο Παγκόσμιος Νότος απαντά στις απειλές Τραμπ – Όχι στον οικονομικό εκβιασμό

brics
φωτογραφία αρχείου

Η απειλή του Τραμπ ήρθε λίγο πριν η κυβέρνηση των ΗΠΑ οριστικοποιήσει σειρά διμερών εμπορικών συμφωνιών ενόψει της καταληκτικής προθεσμίας της 9ης Ιουλίου, κατά την οποία αναμένεται να επιβληθούν νέοι «δασμοί αντιποίνων».

Διπλωματικές απαντήσεις

«Οι δασμοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο εξαναγκασμού και πίεσης», δήλωσε από το Πεκίνο η εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ. Όπως υπογράμμισε, οι BRICS προωθούν τη συνεργασία με αμοιβαίο όφελος και δεν στρέφονται κατά καμίας χώρας.

Η Νότια Αφρική, που είχε βρεθεί στο στόχαστρο με δασμούς 30% – οι οποίοι στη συνέχεια ανεστάλησαν – ξεκαθάρισε μέσω του εκπροσώπου του Υπουργείου Εμπορίου, Καμίλ Άλι, ότι «δεν είναι αντιαμερικανική», προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ παραμένουν «εποικοδομητικές και καρποφόρες».

Από τη Ρωσία, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η συνεργασία της χώρας με τους BRICS βασίζεται σε «κοινή κοσμοθεωρία» και «δεν πρόκειται ποτέ να στραφεί κατά τρίτων χωρών».

Σιγή ιχθύος από Βραζιλία και Ινδία

Η Ινδία και η Βραζιλία, η οποία φιλοξενεί τη φετινή σύνοδο κορυφής στο Ρίο ντε Τζανέιρο, δεν προχώρησαν σε άμεσες επίσημες τοποθετήσεις.

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ενώ στην εναρκτήρια ομιλία του επικεντρώθηκε σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας.

Βραζιλιάνος διπλωμάτης — που δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει επίσημα — εκτίμησε ότι η απειλή Τραμπ υπογραμμίζει τον ρόλο των BRICS ως εναλλακτική φωνή των αναπτυσσόμενων χωρών για τη διεκδίκηση δίκαιων και σταθερών κανόνων στο παγκόσμιο εμπόριο.

Στρατηγικές κινήσεις και νέο ενδιαφέρον ένταξης

Η Ινδονησία, νέο πλήρες μέλος, έστειλε τον υπουργό Οικονομίας Αϊρλάνγκα Χαρτάρτο στις ΗΠΑ για να επιβλέψει συνομιλίες σχετικά με τους δασμούς, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο Reuters.

Η Μαλαισία, η οποία συμμετέχει ως χώρα-εταίρος και βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο με δασμούς 24%, δήλωσε ότι διατηρεί ανεξάρτητη οικονομική πολιτική και δεν ευθυγραμμίζεται ιδεολογικά.

Οι BRICS παρουσιάζονται όλο και περισσότερο ως διεθνές εναλλακτικό σχήμα πολυμερούς διπλωματίας, σε μια περίοδο όπου οργανισμοί όπως η G7 και η G20 δυσκολεύονται να βρουν κοινό έδαφος λόγω εσωτερικών διαφωνιών και της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ.

Σε κοινή δήλωση, οι ηγέτες της συνόδου καταδίκασαν τον πρόσφατο βομβαρδισμό του Ιράν – νέου μέλους των BRICS – και προειδοποίησαν ότι η νέα αύξηση των δασμών απειλεί σοβαρά την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

Επέκταση και παγκόσμια απήχηση

Το σχήμα των BRICS ιδρύθηκε το 2009 με τη συμμετοχή της Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας. Το 2010 εντάχθηκε η Νότια Αφρική και το 2024 προστέθηκαν ως πλήρη μέλη η Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ινδονησία, Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Σαουδική Αραβία έχει αποδεχθεί επισήμως πρόσκληση για πλήρη ένταξη, αλλά συμμετέχει επί του παρόντος ως χώρα-εταίρος. Πάνω από 30 χώρες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχήμα, είτε ως μέλη είτε ως συνεργαζόμενοι εταίροι.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ