Με τελεσίγραφο προς τη Μόσχα και αυστηρή προειδοποίηση για εμπορικά αντίποινα, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε δυναμικά στο ουκρανικό ζήτημα, επιβάλλοντας το προσωπικό του στίγμα στον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον προσεγγίζει τη ρωσική εισβολή. Από το Οβάλ Γραφείο, έχοντας δίπλα του τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει διορία 50 ημερών για να συμφωνήσει σε έναν οδικό χάρτη ειρήνης – διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με 100% δασμούς στις εξαγωγές της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Είμαι απογοητευμένος από τον Πούτιν»
«Είμαι απογοητευμένος από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτός ο πόλεμος», είπε ο Τραμπ, μιλώντας σε αυστηρό τόνο μπροστά σε δημοσιογράφους. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόσθεσε ότι, αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της ειρήνης, θα επιβληθούν πολύ αυστηροί δασμοί όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε κάθε τρίτη χώρα που συνεχίζει να διατηρεί οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα – αφήνοντας να εννοηθεί πως οι δευτερογενείς κυρώσεις θα αγγίξουν ακόμη και εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας, όπως η Κίνα και η Ινδία.
Η δήλωση συνιστά μια αιφνίδια σκλήρυνση της γραμμής Τραμπ, ο οποίος μέχρι πρότινος κρατούσε αποστάσεις από την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Τώρα, όχι μόνο απειλεί με οικονομική απομόνωση τη Ρωσία, αλλά και επιβεβαιώνει ότι συστήματα Patriot θα σταλούν άμεσα στην Ουκρανία, με κάλυψη του κόστους από ευρωπαϊκά κράτη.
Αναστροφή ρητορικής
Η προειδοποίηση Τραμπ έρχεται σε μια στιγμή που η Ουκρανία εξακολουθεί να δέχεται έντονες πιέσεις στα ανατολικά και νότια μέτωπα, ενώ αναζητά επιτακτικά νέα στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση από τη Δύση. Η αμερικανική στήριξη είχε κλονιστεί το τελευταίο διάστημα, ωστόσο οι νέες δηλώσεις του Τραμπ δίνουν το στίγμα μιας πιο επιθετικής διπλωματικής στρατηγικής, η οποία στηρίζεται στην οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και στην παράλληλη ενίσχυση των ουκρανικών δυνατοτήτων άμυνας.
Η επιστροφή των Patriot – με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. – εντάσσεται στο σχέδιο Τραμπ για «διαμεσολαβημένη ενίσχυση», δηλαδή τη μεταφορά όπλων μέσω τρίτων χωρών ή διεθνών οργανισμών χωρίς την άμεση εμπλοκή του αμερικανικού προϋπολογισμού. «Δεν μπορούμε να πληρώνουμε εμείς για όλα. Αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε με άλλους τρόπους», φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Συντονισμός με το Κίεβο
Την ίδια ώρα, στο Κίεβο, ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Κιθ Κέλογκ. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν την ενίσχυση της κοινής παραγωγής οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και την Ευρώπη, με έμφαση στην επιτάχυνση της τοπικής βιομηχανίας και τη χρήση δυτικής τεχνογνωσίας. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, ορισμένα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ άλλα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν και από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ και του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σύρσκι, παρουσιάζοντας την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και τις ανάγκες της χώρας για ενίσχυση των αεράμυνων και του πυροβολικού.