Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του εμπορικού «υπερόπλου» κατά των ΗΠΑ

eu usa

Αυξάνεται η πίεση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργοποίηση του ισχυρότερου εμπορικού της μηχανισμού απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία έως την 1η Αυγούστου και ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή δασμών 30% σε ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση του λεγόμενου Μηχανισμού κατά του Εξαναγκασμού (Anti-Coercion Instrument – ACI) ηγείται η Γαλλία, με τη στήριξη περισσοτέρων από έξι κρατών-μελών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ορισμένες κυβερνήσεις τηρούν πιο επιφυλακτική στάση, ενώ άλλες δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ τη Δευτέρα.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπενζαμέν Χαντάντ, δήλωσε ότι η απάντηση των Βρυξελλών πρέπει να περιλαμβάνει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ACI, το οποίο δίνει στην ΕΕ τη δυνατότητα λήψης στοχευμένων εμπορικών αντιμέτρων. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φόρους σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, περιορισμούς στις επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη ή ακόμη και αποκλεισμό εταιρειών των ΗΠΑ από δημόσιες συμβάσεις και διαγωνισμούς της ΕΕ.

Η απειλή εμπορικού πολέμου

Ωστόσο, η πρώτη εφαρμογή του μηχανισμού θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένο εμπορικό πόλεμο, καθώς ο Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι οποιοδήποτε αντίποινο θα αντιμετωπιστεί με αυστηρότερα μέτρα από την Ουάσιγκτον.

«Σε αυτή τη διαπραγμάτευση πρέπει να δείξεις ισχύ, αποφασιστικότητα και ενότητα», δήλωσε ο Χαντάντ στο Bloomberg Television τη Δευτέρα.

«Μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα από τα αντίμετρα που έχει ήδη εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο ACI και στο πακέτο μέτρων που καλύπτει εμπορικές ροές ύψους σχεδόν €100 δισ.

Η Κομισιόν, που είναι αρμόδια για την εμπορική πολιτική της ΕΕ, έχει διαμηνύσει ότι είναι πρόωρο να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την Κυριακή ότι «ο μηχανισμός ACI έχει σχεδιαστεί για εξαιρετικές καταστάσεις» και ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο».

Στόχος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ παραμένει η επίτευξη συμφωνίας μέσω διαλόγου, με διατήρηση όμως της απειλής στο τραπέζι. Το πλαίσιο προβλέπει την προετοιμασία αναλογικών αντιμέτρων, αν τελικά εφαρμοστούν οι αμερικανικοί δασμοί. Ο επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για επαφές με την αμερικανική πλευρά, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Όλοφ Γκιλ.

Κλιμακούμενες πιέσεις από την Ουάσιγκτον

Παρά τη συνέχιση των συνομιλιών, ο Ντόναλντ Τραμπ απέστειλε επιστολή στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο, με την οποία απειλεί να επιβάλει δασμούς 30% στην πλειονότητα των εξαγωγών της ΕΕ από τον Αύγουστο, επιπλέον των υπαρχόντων 25% στα αυτοκίνητα και 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μάικλ ΜακΓκραθ δήλωσε στο Bloomberg Radio ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να αναμένει συμφωνία έως την 1η Αυγούστου, αν και, όπως είπε, οι Βρυξέλλες έμειναν «αιφνιδιασμένες και απογοητευμένες» από την επιστολή Τραμπ.

«Πρόκειται για σύνθετες και απαιτητικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο ΜακΓκραθ.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι σε ουσιαστικές συνομιλίες και προσβλέπουμε σε λύση».

Ο Τραμπ, γνωστός για την τακτική της ρητορικής κλιμάκωσης όταν οι συνομιλίες καθυστερούν, δήλωσε την Τρίτη ότι εξετάζει επιπλέον δασμούς σε φαρμακευτικά προϊόντα από τον επόμενο μήνα — εξέλιξη που θα επηρέαζε σημαντικά τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Τι προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας

Μέχρι πρόσφατα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονταν αισιόδοξοι ότι πλησιάζει η επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας, η οποία θα επέτρεπε την επέκταση των διαπραγματεύσεων μετά την καταληκτική ημερομηνία.

Βάσει του σχεδίου, η ΕΕ θα δεχόταν έναν δασμό 10% στο μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της, με επιλεγμένες εξαιρέσεις για τομείς όπως η αεροναυπηγική και τα ιατρικά είδη.

Ο μηχανισμός ACI σχεδιάστηκε κυρίως ως αποτρεπτικό εργαλείο — για να απαντά σε στοχευμένες απόπειρες οικονομικής πίεσης από τρίτες χώρες, όταν αυτές επιχειρούν να επηρεάσουν τις κυρίαρχες αποφάσεις της ΕΕ ή των κρατών-μελών μέσω εμπορικών μέτρων.

Η νομοθεσία θεσμοθετήθηκε έπειτα από τους δασμούς Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία, αλλά και μετά την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εισαγωγές από τη Λιθουανία ως αντίποινα για τη σύσφιξη των σχέσεων του Βίλνιους με την Ταϊβάν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να εισηγείται την ενεργοποίηση του εργαλείου, ωστόσο η τελική απόφαση ανήκει στα κράτη-μέλη, τα οποία αξιολογούν αν πρόκειται για περίπτωση εξαναγκασμού. Σε όλη τη διαδικασία, η ΕΕ επιδιώκει διαβούλευση με την τρίτη χώρα και συνεργασία με συμμάχους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ