Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα ως εξαιρετικά ανησυχητική. Έκανε λόγο για «αφόρητες» εικόνες και τόνισε την επιτακτική ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι, υπογραμμίζοντας την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Επεσήμανε, επίσης, τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.
Με ιδιαίτερη έμφαση, η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η προστασία του άμαχου πληθυσμού αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, ενώ κάλεσε για την άμεση διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Όπως δήλωσε:
«Οι άμαχοι δεν μπορούν να είναι στόχοι. Ποτέ. Οι εικόνες από τη Γάζα είναι αφόρητες. Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για ελεύθερη, ασφαλή και γρήγορη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Και για τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου. Οι άμαχοι στη Γάζα έχουν υποφέρει πάρα πολύ, για πολύ καιρό. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα.»
Κόστα: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω»
Η δήλωσή της υποστηρίχθηκε δημόσια από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος κοινοποίησε το μήνυμά της, σχολιάζοντας:
«Δεν έχω τίποτα να προσθέσω. Η κατάσταση στη Γάζα είναι αφόρητη.»