Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Λούλα: «Ανάγκη ένα κοινό μέτωπο των BRICS απέναντι στους δασμούς Τραμπ»

Πηγή: Associated Press

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να καλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουν το θέμα των αμερικανικών δασμών, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ταπείνωση. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο για απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βραζιλίας.

Μετά την αύξηση των δασμών στα βραζιλιάνικα προϊόντα στο 50%, ο Λούλα δήλωσε στο Reuters ότι δεν βλέπει προοπτική για άμεσο διάλογο με τον Λευκό Οίκο. Πιστεύει πως μια τέτοια συνάντηση θα κατέληγε σε πλήγμα στο κύρος του.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν σχεδιάζει να απαντήσει με αντίμετρα ή να αποσύρει τη χώρα του από τις υπουργικές συνομιλίες. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα βιαστεί να επικοινωνήσει με την Ουάσινγκτον.

«Θα καλέσω τον Τραμπ μόνο όταν θελήσει να μιλήσει»

«Την ημέρα που η διαίσθησή μου θα μου πει ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να μιλήσει, δεν θα διστάσω να τον καλέσω», δήλωσε από την προεδρική του κατοικία στη Μπραζίλια. «Αλλά σήμερα η διαίσθησή μου λέει ότι δεν θέλει να μιλήσει. Και εγώ δεν πρόκειται να ταπεινωθώ

Παρά το γεγονός ότι οι βραζιλιάνικες εξαγωγές υπόκεινται σε έναν από τους υψηλότερους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ, οι νέοι αμερικανικοί εμπορικοί φραγμοί δεν φαίνεται να εκτροχιάζουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, γεγονός που δίνει στον Λούλα μεγαλύτερα περιθώρια να αντισταθεί στον Τραμπ απ’ ό,τι σε άλλους δυτικούς ηγέτες.

Σφοδρή επίθεση κατά Μπολσονάρου και ΗΠΑ

Ο Λούλα δήλωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, που εκδικάζει την υπόθεση κατά του Μπολσονάρου, «δεν ενδιαφέρεται για το τι λέει ο Τραμπ και καλά κάνει», προσθέτοντας ότι ο Μπολσονάρου θα έπρεπε να δικαστεί ξανά για το ότι προκάλεσε την παρέμβαση του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «προδότη της πατρίδας».

«Είχαμε ήδη συγχωρήσει την παρέμβαση των ΗΠΑ στο πραξικόπημα του 1964», δήλωσε ο Λούλα, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως αριστερός συνδικαλιστής που αγωνιζόταν ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς. «Αλλά αυτό εδώ δεν είναι μια μικρή παρέμβαση. Είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που νομίζει ότι μπορεί να υπαγορεύει κανόνες σε μια κυρίαρχη χώρα όπως η Βραζιλία. Είναι απαράδεκτο

Ο Λούλα ανέφερε ότι οι υπουργοί του δυσκολεύονται να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, και έτσι η κυβέρνησή του επικεντρώνεται σε εσωτερικά μέτρα για να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις των δασμών, διατηρώντας παράλληλα τη «δημοσιονομική υπευθυνότητα».

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να τηλεφωνήσει σε ηγέτες των χωρών BRICS, ξεκινώντας από την Ινδία και την Κίνα, για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη κοινή απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς.

Ο Λούλα περιέγραψε επίσης σχέδια για τη δημιουργία μιας νέας εθνικής πολιτικής για τους στρατηγικούς ορυκτούς πόρους της Βραζιλίας, αντιμετωπίζοντάς τους ως ζήτημα «εθνικής κυριαρχίας», με στόχο να σπάσει το ιστορικό μοντέλο εξαγωγών πρώτων υλών με ελάχιστη προστιθέμενη αξία για τη χώρα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ