Ο θάνατος περισσότερων από 800 ανθρώπων έχει επιβεβαιωθεί από τον σεισμό 6 Ρίχτερ που έπληξε το Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 2.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ περίπου 12.000 επηρεάζονται από τις συνέπειες του σεισμού.
Σύμφωνα με το BBC μεγαλύτερες ζημιές έχουν υποστεί οι ορεινές περιοχές. Στο Νουργκάλ, Κουνάρ, ολόκληρα χωριά έχουν μετατραπεί σε σωρούς από συντρίμμια. Οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν να φτάσουν εκεί μέχρι το πρωί, επειδή οι δρόμοι ήταν μπλοκαρισμένοι και τα ελικόπτερα δεν μπορούσαν να προσγειωθούν στα βουνά τη νύχτα. Εκτιμάται ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια και δεν μπόρεσαν να διασωθούν εγκαίρως.
Ειδική επιτροπή για τα θύματα του σεισμού
Ο Πρωθυπουργός της κυβέρνησης των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι συστήνεται ειδική επιτροπή για να βοηθήσει τα θύματα.Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την εκκένωση των θυμάτων και την παράδοση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες.
«Ήμουν μισοθαμμένος για 3-4 ώρες»
«Ήμουν μισοθαμμένος και αδυνατούσα να βγω. Η γυναίκα μου και οι δύο γιοι μου είναι νεκροί και ο πατέρας μου είναι τραυματίας και βρίσκεται στο νοσοκομείο μαζί μου. Μείναμε παγιδευμένοι για τρεις με τέσσερις ώρες μέχρι που έφτασαν άνθρωποι από άλλες περιοχές και με τράβηξαν έξω», είπε τραυματίας στο Associated Press από το νοσοκομείο Nangarhar, όπου νοσηλεύεται.
Άλλος τραυματίας περιέγραψε στο BBC ότι ξύπνησε από το ισχυρό τράνταγμα. «Έγινε ένας πολύ ισχυρός σεισμός, συνοδευόμενος από ήχους που ήταν πολύ τρομακτικοί. Δεν κοιμηθήκαμε μέχρι το πρωί. Μετά τον σεισμό, υπήρξαν μικρές δονήσεις, και εξακολουθούν να υπάρχουν».
«Τα παιδιά είναι κάτω από τα ερείπια. Οι ηλικιωμένοι είναι κάτω από τα ερείπια», δήλωσε επιζώντας στο Associated Press και πρόσθεσε, «χρειαζόμαστε βοήθεια εδώ».
«Έμφραγμα» στα νοσοκομεία
Στα νοσοκομεία επικρατούν συνθήκες πολέμου, με τραυματίες να φτάνουν ανά 5 λεπτά. Ο Δρ. Muladad, επικεφαλής του νοσοκομείου της Asadabad, την πρωτεύουσα του Kunar, σημείωσε ότι 188 τραυματίες έχουν μεταφερθεί από νωρίς το πρωί.
Ο ίδιος αναγκάστηκε να κηρύξει το νοσοκομείο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αντιμετωπιστεί η επείγουσα συνθήκη.
Πηγή: Έθνος