Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μαζικές συλλήψεις 475 εργαζομένων σε εργοστάσιο της Hyundai στην Τζόρτζια – Αντιδράσεις από Σεούλ

Πηγή: ΗΠΑ

Μαζικές συλλήψεις σε εργοτάξιο της Hyundai στην Τζόρτζια

Εκατοντάδες εργάτες που απασχολούνταν στην ανέγερση εργοστασίου μπαταριών αυτοκινήτων της Hyundai Motor στην πολιτεία της Τζόρτζια συνελήφθησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης από την αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης, οδηγώντας στη διακοπή εργασιών του μεγάλου αυτού επενδυτικού σχεδίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, συνελήφθησαν περίπου 475 εργαζόμενοι, αριθμός που καθιστά την επιχείρηση αυτή τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει ποτέ το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας σε έναν και μόνο χώρο.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εντείνει την πολιτική της για την παράτυπη μετανάστευση, δημιουργώντας προβλήματα σε επιχειρήσεις ανά τις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που ο Λευκός Οίκος επιδιώκει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Οι συλλήψεις αναμένεται να επιβαρύνουν τις σχέσεις με τη Σεούλ, σημαντικό σύμμαχο και επενδυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντίδραση της Σεούλ

Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας είπαν ότι οι εργαζόμενοι που συνελήφθησαν απαγορευόταν να δουλεύουν στις ΗΠΑ επειδή πέρασαν παράνομα τα σύνορα ή είχαν λήξει οι βίζες τους. Η έρευνα κράτησε πολλούς μήνες, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Στίβεν Σρανκ, ένας ειδικός πράκτορας, αρμόδιος για τις έρευνες στην Τζόρτζια.

«Αυτή δεν ήταν μια αντιμεταναστευτική επιχείρηση, όπου οι πράκτορες πήγαν στις εγκαταστάσεις, μάζεψαν τον κόσμο και τον έβαλαν σε λεωφορεία» είπε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε ανησυχία για την επιδρομή. «Οι οικονομικές δραστηριότητες των εταιρειών μας που επενδύουν στις ΗΠΑ και τα συμφέροντα των πολιτών μας δεν πρέπει να παραβιάζονται αδικαιολόγητα κατά την εφαρμογή του νόμου στις ΗΠΑ» ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Λι Τζάε-γόονγκ.

Η θέση της Hyundai και το μέλλον της επένδυσης

Άλλος Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος είπε ότι οι εργάτες κρατούνται σε μια εγκατάσταση της ICE, της υπηρεσίας μετανάστευσης. Σύμφωνα με τον Σρανκ, οι περισσότεροι είναι Κορεάτες. Μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας μετέδωσαν ότι περίπου 300 από τους συλληφθέντες είναι Νοτιοκορεάτες.

Ένας εκπρόσωπος της Hyundai είπε ότι «εξ όσων γνωρίζουμε, κανείς από τους συλληφθέντες δεν είναι άμεσα εργαζόμενός της Hyundai Motor Co. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και η ευημερία όσων εργάζονται στο εργοτάξιο και συμμορφωνόμαστε με όλους τους νόμους και το ρυθμιστικό πλαίσιο».

Το εργοστάσιο μπαταριών κατασκευάζεται από την κοινοπραξία Huyndai-LG Energy Solutions και επρόκειτο να ξεκινήσει να λειτουργεί στα τέλη του έτους. Πρόκειται για ένα έργο 4,3 δισεκ. δολαρίων (από τα συνολικά 12,6 δισεκ. που επενδύει η νοτιοκορεατική εταιρεία στην Τζόρτζια) που θα εφοδιάζει με μπαταρίες τα μοντέλα Hyundai, Kia και Genesis EV. Η Huyndai ανέφερε ότι η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στις τεράστιες εγκαταστάσεις της δεν επηρεάστηκε.

Σε πλάνα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ένας άνδρας που φοράει ένα γιλέκο με το ακρωνύμιο HIS του υπουργείου Εσωτερικών, λέει σε εργαζόμενους που φορούν κίτρινα γιλέκα ασφαλείας: «Έχουμε ένταλμα έρευνας για όλον τον χώρο. Η κατασκευή πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι που απασχολούνται σε συγκεκριμένα έργα θα πρέπει να έχουν μπει νόμιμα στις ΗΠΑ και να διαθέτουν την κατάλληλη άδεια εργασίας. «Ο πρόεδρος Τραμπ θα συνεχίσει να υλοποιεί την υπόσχεσή του, να κάνει τις ΗΠΑ το καλύτερο μέρος του κόσμου για τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα εφαρμόζει και τους ομοσπονδιακούς νόμους για τη μετανάστευση», είπε η εκπρόσωπος Άμπιγκεϊλ Τζάκσον.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ