Νέα
  • ΓΔ: 911.42 +0.12%
  • Τζίρος: 79,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Επίσκεψη του Λίβυου πρωθυπουργού τη Δευτέρα και την Τρίτη

Αναστατωμένος ο πρόεδρος Ερντογάν
Πηγή: AP

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Abdulhamid Dbeibeh, θα επισκεφθεί αύριο, Δευτέρα 12 Απριλίου, την Τουρκία, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, επικεφαλής μεγάλης κυβερνητικής αντιπροσωπείας, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη τη Λιβύη, όπου συναντήθηκε με τον Abdulhamid Dbeibeh, ενώ αύριο επισκέπτεται τη Βεγγάζη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης ορκίστηκε στις 15 Μαρτίου και έχει προκύψει από τις δύο αντιμαχόμενες διοικήσεις στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της χώρας, ολοκληρώνοντας την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας μετά από μία δεκαετία βίαιων συγκρούσεων.

Η Τουρκία υποστήριζε την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη κατά του Λιβυκού Απελευθερωτικού Στρατού (LNA) που είχε την έδρα του στην ανατολική περιοχή της χώρας και υποστηριζόταν από τη Ρωσία,την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γαλλία.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ο Dbeibeh θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες θα προεδρεύσουν της πρώτης συνόδου του τουρκο-λιβυκού συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας στην Αγκυρα.

«Στη σύνοδο του συμβουλίου, στην οποία θα συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί, θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των τουρκο-λιβυκών σχέσεων, που έχουν βαθιές ρίζες, ιστορικούς δεσμούς και θα αξιολογηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί περαιτέρω  η συνεργασία», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Dbeibeh θα επισκεφθεί την Αγκυρα επικεφαλής ομάδας 14 υπουργών, πέντε αναπληρωτών πρωθυπουργών, του αρχηγού του στρατού και άλλων αξιωματούχων. Σημείωναν ότι θα συζητηθούν ενεργειακά και υγειονομικά θέματα, παράλληλα με την επανεκκίνηση των σχεδίων τουρκικών εταιρειών που σταμάτησαν λόγω του πολέμου.

Ο Dbeibeh, ο οποίος επελέγη μέσω διαδικασίας υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι οικονομικές συμφωνίες μεταξύ της GNA και της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ