Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιατί οι Ινδοί εκατομμυριούχοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους;

H πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε την τάση πλούσιων Ινδών να εγκαταλείπουν τη χώρα, εκμεταλλευόμενοι τα προγράμματα «χρυσής βίζας» που δίνουν άδεια κατοικίας ή ιθαγένεια με αντάλλαγμα επενδύσεις.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία για χορήγηση ιθαγένειας και άδεια διαμονής, Henley & Partners (H&P), οι προορισμοί που προτιμούν οι πλούσιοι Ινδοί είναι η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος που έχουν προγράμματα χρυσής βίζας.

Οι πλούσιοι Ινδοί παραπονούνται για «φορολογική τρομοκρατία»

Δημοσίευμα του BBC αναφέρει ότι oι Ινδοί πλούσιοι παραπονούνται για «φορολογική τρομοκρατία» στη χώρα, με τους ελέγχους για τον φόρο εισοδήματος να έχουν τριπλασιασθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο έλεγχος της εφορίας δεν είναι όμως ο μόνο λόγος εξόδου από τη μεγάλη αυτή χώρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο BBC πλούσιος Ινδός που μετανάστευσε στο Ντουμπάι. Η απόφασή του αυτή ήταν, επίσης, αποτέλεσμα  μίας τάσης «πολιτικής του διαίρει και βασίλευε» στην Ινδία κα το πολωμένο περιβάλλον στη χώρα.

Εκθεση της Morgan Stanley από το 2018 ανέφερε ότι 23.000 εκατομμυριούχοι Ινδοί εγκατέλειψαν τη χώρα από το 2014. Μία πιο πρόσφατη έκθεση για τη μετανάστευση πλουσίων έδειξε ότι σχεδόν 5.000 εκατομμυριούχοι, που αντιστοιχούν στο 2% του συνολικού αριθμού των πλούσιων Ινδών, έφυγαν μόνο μέσα στο 2020.

Πρώτοι στη μετανάστευση οι Ινδοί 

Οι Ινδοί είναι οι πρώτοι στη λίστα της H&P, από όσους αναζητούν κατοικία σε άλλες χώρες με αντάλλαγμα επενδύσεις. Η COVID-19 ήταν ένας μεγάλος επιταχυντής στην τάση των πλούσιων Ινδών να «παγκοσμιοποιήσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους», σύμφωνα με την Η&P, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε η εταιρεία άνοιξε γραφεία στην Ινδία εν μέσω του περσινού lockdown για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

«Νομίζω ότι (οι πελάτες) αντιλαμβάνονται πως δεν θέλουν να περιμένουν το δεύτερο ή τρίτο κύμα του κορονοϊού. Θέλουν να έχουν τα έγγραφά τους τώρα που κάθονται στο σπίτι. Το χαρακτηρίζουμε αυτό ως πολιτική ασφάλισης ή σχέδιο Β», δήλωσε στο BBC στέλεχος της Henley & Partners από το Ντουμπάι.

Κατά τον ίδιο, η πανδημία μπορεί να αλλάξει πλήρως τα δεδομένα, επειδή κάνει τους πλούσιους να σκέφτονται για τη μετανάστευση με ένα πιο γενικό τρόπο. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για τη δυνατότητα να ταξιδεύουν χωρίς βίζα ή να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές, αλλά και για τη διαφοροποίηση του πλούτου τους, καλύτερες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, ώστε να προστατευθούν από τις αβεβαιότητες της πανδημίας.

Με πληροφορίες από το BBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ