Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΟ των CDU/CSU για τον υποψήφιο Καγκελάριο

Νέα κέρδη για το γερμανικό κράτος
Πηγή: DW

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με θέμα την ανάδειξη του υποψηφίου Καγκελάριου στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Παρόντες στην συνεδρίαση είναι και οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) 'Αρμιν Λάσετ και ο Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, οι οποίοι μετρούν τις δυνάμεις τους. Τη συνεδρίαση παρακολουθεί και η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν σκοπεύει να πάρει θέση.

Σύμφωνα με διαρροές από την αίθουσα που επικαλείται η εφημερίδα BILD, μέχρι τώρα οι περισσότεροι βουλευτές έχουν τοποθετηθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Μάρκους Ζέντερ. Επιπλέον, κάποιοι από τους βουλευτές ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι που μέχρι τώρα έχει απορρίψει ο κ. Λάσετ.

Ο επικεφαλής πάντως της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης Ραλφ Μπρίνκχαους, σύμφωνα με την εφημερίδα, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τις διαρροές που γίνονται διαρκώς από την ώρα που ξεκίνησε η συνεδρίαση, αποκαλώντας "γουρούνια συντρόφους" όσους τροφοδοτούν τα ΜΜΕ με πληροφορίες από μια εμπιστευτική συνεδρίαση.

Καταλληλότερος ο  Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Μάρκους Ζέντερ τόνισε πρόσφατα ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το παν, αλλά είναι ένα σαφές σημείο αναφοράς. Δεν μπορούμε να αποσυνδεθούμε από την πλειοψηφία των πολιτών στη χώρα». Ο Ζέντερ έχει κάθε λόγο να επικαλείται τις δημοσκοπήσεις, επειδή έχει σαφές προβάδισμα έναντι του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) και πρωθυπουργου του -επίσης μεγάλου κρατιδίου- της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την δημοσκόπηση του Ινστιτούτο Civey, για λογαριασμό της διαδικτυακής πύλης ειδήσεων t-online: το 56% του συνόλου των ερωτηθέντων απάντησε στο σχετικό ερώτημα ότι το CDU πρέπει να υποστηρίξει τον Μάρκους Ζέντερ ως (κοινό) υποψήφιο καγκελάριο των δύο αδελφών κομμάτων. Πιο συγκεκριμένα: το 46,2% θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας είναι ο σαφώς καλύτερος υποψήφιος καγκελάριός τους, ενώ το 9,8% κλίνει μάλλον προς αυτήν την γνώμη. Ο Άρμιν Λάσετ από την άλλη πλευρά, φτάνει μόνο το 16,9% των προτιμήσεων του συνόλου των ερωτηθέντων. Πιο συγκεκριμένα το 12,4% τον θεωρεί σαφώς καλύτερο υποψήφιο και το 4,5% κλίνει μάλλον προς αυτήν την γνώμη.

Πιο ειδικά, το 83,3% των ψηφοφόρων των δύο αδελφών κομμάτων, CDU και CSU, τάσσεται υπέρ του Ζέντερ, ενώ μόνο το 11,5% υπέρ του Λάσετ. Οι ψηφοφόροι των Πρασίνων προτιμούν τον Ζέντερ σε ποσοστό 53,3%, ενώ τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μόνο ο 18,8%.

Ακόμα και στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, ο Ζέντερ έχει σαφές προβάδισμα παντού: τα ποσοστά του κυμαίνονται μεταξύ 49,1% και 59,9%. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε άτομα ηλικίας 40 έως 49 ετών. Ο Λάσετ, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πίσω: σε καμία ηλικιακή ομάδα ο πρόεδρος του CDU δεν ξεπερνά το 20%, δημοφιλέστερος είναι στην ηλικιακή μεταξύ των 30 έως 39 ετών με 19,5%.

Τέλος, το 60,7% του συνόλου των ερωτηθεισών γυναικών πιστεύει ότι το CDU πρέπει να υποστηρίξει τον Ζέντερ ως υποψήφιο για καγκελάριο, ενώ τον Λάσετ το 13,9%. Η διαφορά είναι ελαφρώς μικρότερη μεταξύ των ανδρών ερωτηθέντων: Ο Ζέντερ φτάνει το 51,3% και ο Λάσετ στο 19,8%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ