Νέα
  • ΓΔ: 957.6 +0.62%
  • Τζίρος: 79,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τα οικονομικά ινστιτούτα

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πέντε μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας «έκοψαν» την πρόβλεψή τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 3,7% από 4,7% λόγω της παράτασης των lockdown.

Στην εαρινή έκθεσή τους τάσσονται υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας για σύνταξη και προβλέπουν «κύμα» χρεοκοπιών και «σημαντικές προκλήσεις» στην εξομάλυνση των δημοσιονομικών. Εκτιμούν ωστόσο ότι κάποιοι κλάδοι θα ανακάμψουν πολύ γρήγορα μετά την επιστροφή τους σε κανονική λειτουργία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η επιστροφή της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας στα προ της πανδημίας επίπεδα θα αποτελέσει «σημαντική πρόκληση» για τα επόμενα χρόνια, η οποία θα επηρεάσει και το ασφαλιστικό.

«Υψηλότερα όρια ηλικίας για σύνταξη θα βοηθούσαν σημαντικά στη στήριξη της δημοσιονομικής κατάστασης», αναφέρουν τα ινστιτούτα και προειδοποιούν για τις πληγές που θα αφήσει στην οικονομία η πανδημία.

Ειδικά ο κλάδος της παροχής υπηρεσιών θα εξακολουθήσει να πλήττεται σοβαρά, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, επισημαίνεται, ενώ εκτιμάται ότι κάποια χαλάρωση των μέτρων μπορεί να ξεκινήσει από το μέσον του τρέχοντος έτους. «Τότε, κάποιοι κλάδοι θα δουν ταχεία εξομάλυνση της οικονομικής τους κατάστασης», αναφέρεται και σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάκαμψης. Η πρόγνωση πάντως, η οποία έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 4,7% κατά το τρέχον έτος, αναθεωρείται τώρα στο 3,7%.

Τα ινστιτούτα προειδοποιούν ακόμη για ραγδαία αύξηση των χρεοκοπιών επιχειρήσεων, όταν σταματήσει να χορηγείται η έκτακτη κρατική οικονομική βοήθεια, η οποία προσφέρεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι σύντομα θα επανέλθει σε ισχύ η νομοθεσία που επιβάλλει την εκκαθάριση των επιχειρήσεων, υπό προϋποθέσεις. Η αναστολή της, μαζί με την κρατική βοήθεια, κράτησε όλο αυτό το διάστημα ιδιαίτερα χαμηλά τα «λουκέτα» στην αγορά, διευκρινίζεται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ